Alt hvad du skal vide om høns & hønsehuse

Der kan være rigtig mange ting man skal finde informationer om, når man skal ud og anskaffe sig sine første høns. Der er en masse ting som man skal vide både om selve hønsene, men også de forhold som de skal leve under. Det er også i vores interesse at du bliver klædt bedst muligt på inden at du går ud og anskaffer dig dine høns. Både for at det bliver en god oplevelse for dig, men også at de høns du får kommer til at leve under ordentlige vilkår.

Alt hvad du skal vide om hønsehuse

Der er mange måder at bygge sit hønsehus på – det kan gøres både ved at benytte sig f.eks. af et gammelt skur eller man kan bygge sig et helt nyt skur. Man kan også vælge den lette metode, hvor man investere i et færdig bygget hønsehus.

Inden du hovedløst bare begynder og bygge dit nye hønsehus, så skal du gøre op med dig selv hvor mange høns du skal have samt om du skal ruge nye kyllinger. Du skal nemlig vide hvor stort, det som minimum skal være. Ifølge den danske lovgivning, så skal hver høne have 0,075 kvm. Det er dog ikke særlig meget, og vi anbefaler som minimum at du bygger hønsehuset med 0,5 kvm pr. Samt at der som minimum gerne skal være 2 kvm. Pr. Høne ude i hønsegården. På den måde er du sikker på at hønsene har masser af plads.

Redekasser

Når høns skal lægge æg så anbefales det at man har nogle redekasser til dem. Høns vil gerne have et sted, hvor de kan ligge blødt samt at der er lukket af når de skal lægge æg. 2-3 høns kan uden problemer godt dele om en enkelt redekasse, så hvis man regner 1 redekasse pr. 2 høns, så er man på den sikre side. Man vil dog tit opleve at alle ens høns bruger den samme redekasse, hvis de vurdere at den er bedre end de andre.
På det punkt er høns et rigtig sjovt dyr, som kan være svært at finde ud af hvad de har tænkt.

Der findes en lang række forskellige redekasser – der er de helt klassiske som bare ligner en kasse med en åben side, også findes der de så kaldte forsvindingsredekasser. Det kan være en fordel, hvis man ikke lige har tid til at samle æg dagligt og gerne flere gange om dagen.
Du har måske oplevet at æggene er meget beskidte, hvis du ikke lige har nået at få hentet dem. Med en forsvindingsredekasse der er der et hul i bunden, hvor æggene så ryger ned i en skuffe neden under. På den måde ligger de i sikkerhed, så det ikke gør noget hvis du glemmer at samle dem.

Undgår rotter ved dit hønsehus

Rotter har altid været og er stadig et stort problem for hønseejere, de seneste par år er det dog blevet et mindre problem i takt med at folk får bedre og bedre hønsehuse. Der er en lang række tiltag, som du kan gøre for at undgå rotter ved dit hønsehus. Det klart lettest er at investere i et rottesikret hønsehus, som opfylder alle krav for at være rottesikret.

Hvis du vælger at bygge det det selv så kan du bygge det efter disse principper.

  • Hæv hønsehuset – Det er vigtigt at hønsehuset er hævet overjorden. På den måde har du begrænset adgangen samt lugten fra hønsehuset til rotterne. Du skal minimum hæve det 40 cm i forhold til kommunale krav ift. Rottesikring, da du ellers kan ende med at lave et skjulested for rotterne under det som du jo helst gerne vil undgå.
  • Tjek det for skader løbende – Ved løbende at tjekke hønsehuset for skader, så sikre du at der ikke er nogle indgange til rotterne. Rotter og andre skadedyr kan komme ind af de mindste sprækker, så det er derfor vigtigt at du husker at få tjekket op på skader på dit hønsehus engang i mellem.
  • Køb en rottesikret foderautomat til høns – Man kan få en masse produkter til at rottesikre. Man kan blandt andet få en foderautomat, som gør det besværligt for rotterne at komme til maden. Yderligere er det vigtigt kun at kaste køkkenaffald i en begrænset mængde, så hønsene selv kan spise op. Hvis der ligger for meget køkkenaffald som hønsene ikke kan spise op så vil det tiltrække en masse skadedyr.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *