Hvad er argan olie, og hvor stammer den fra?

Argan olie er igennem de sidste 5 år gået fra kun, at være tilgængelig i Marokko til, at være en verdens om spændende kosmetisk olie, som er blevet spredt ud i hele verdenen. Dette er grundet oliens mange egenskaber, som både findes i en kosmetisk og en spiselig version. Forskellen på den spiselige og kosmetiske version ligger i måden man behandler argan mandlen på. Til den kosmetiske version skal argan mandlen ligge og tørre i solen i flere dage, så den bliver blød og tør, og derved er nemmere at presse olien ud af. Ved den spiselige version skal man riste mandlerne inden de kan bruges til enten at spise selve mandlen, eller presse en spiselig olie. Man siger at både den kosmetiske og spiselig version vil kunne forebygge nogle former for kræft og hjerte-kar-sygdomme. Dog vil vi her koncentrere os om den kosmetiske argan olie, da den har utrolige virkemidler for både din hud og hår. Men inden dette vil vi se nærmere på, hvorfra olien stammer.

Argan olie stammer fra Marokko i det nordvestlige Afrika. Argan træet Argania spinosa bærer en frugt, hvori der er de overstående argan mandler. Disse mandler har været brugt af berberne i flere årtusinder hovedsageligt til at spise. Dette er dog indenfor det seneste årti ændret sig drastisk da argan olien idag hovedsageligt er mest populær indenfor den kosmetiske version. Argan træet har groet i marokko i flere millioner af år, og er et af de ældste træer i verden. Man har prøvet at få træet til at gro i både Isreal og Mexico, dog uden held.

Argan olien har utroligt mange virkemidler, og dette er grundet dens høje indhold af essentielle fedtsyrer og vitamin E, som giver gode kosmetiske anvendelser imod mange forskellige ting. Herunder kan bl.a. nævnes:
Psoriasis: Hvis du lider af psoriasis kan du pleje de områder, hvor du har problemer med den. Dog skal du være opmærksom på, at du kan opleve en kløen, rødme, og små hævelser. Dette er dog meget normalt, og derfor skal du lade plejen fortsætte i et par dage. Det er utroligt vigtigt, at du tager kontakt til egen læge INDEN du går igang med plejen, og rådgiver dig i samråd med lægen.

Håret: Argan olien har en positiv effekt overfor dit hår, da den vil hjælpe med at give dig fylde, smidighed og et mere naturligt hår, hvilket også er utroligt populært i dagens Danmark.

Huden: Argan olien har især en virkning på huden, dette er også grundet den essentielle fedtsyrer omega 6, som kroppen ikke selv kan producere. Dette betyder at du ved at påføre denne olie, vil give kroppen de fedtsyrer, som den har brug for. Argan olien vil opstramme din hud, samtidig med at den vil blive blødere, fugtigere og mere modsstandsdygtig overfor bumser, akne og andre problemer med huden.

Du vil ved brugen af argan olie kunne give din hårbund en sundere og bedre dagligdag, da mange shampooer og balsammer er fyldt med tilsætningsstoffer, hvilket langt fra er sundt for din hårbund. Der vil argan olien gå ind og give din hårbund fugtighed og du vil derved også opnå skæl, tør hud og svamp i hovedbunden, hvilket kan være utroligt irriterende.

Til sidst men ikke mindst, skal det nævnes at der findes utroligt mange argan olier, hvor de er proppet med tilsætningsstoffer, herunder parabaner og silikoner, som i de fleste tilfælde er fyldt i, da de er utroligt billige at producere. Dette betyder også, at du kan være uheldig at købe et produkt, hvor de siger de er argan olie, men 1-5% af olien består reelt kun af argan olie. Derfor skal du være sikker på, at du køber en 100% ren argan olie, som vil have en lys farve, og der kan forekomme bundfald i selve olien. Dette er rester fra mandlen, som ikke er skadelige.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *