Blowerdoor test

Blowerdoor test er et relativt ukendt fænomen for de fleste af os. De færreste ved, at en bloowerdoor test kan være afgørende for vores egen – og ikke mindst vores families sundhed og helbred. Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvad en blowerdoor test er for en størrelse.

Hvad er en blowerdoor test?

En blowerdoor test handler i bund og grund om, at man måler en bygnings tæthed og ventilation. Efter selve testen udformes som regel en rapport, der viser eventuelle utætheder i bygningen. Hvis testen viser, at tætheden i bygningen ikke er tilfredsstillende, lokaliserer man utætheder ved hjælp af en termografering. Der anvendes her et særligt kamera, der  tager infrarøde billeder af overflader, som viser temperaturen.

Ud fra resultatet kan man lave en energimærkning, der er en form for varedeklaration, som synliggør en bygnings energiforbrug.

Hvorfor så det?

En energimærkning kommer oftest på tale i forbindelse med køb og salg af ejendomme. Man laver blowerdoor tests fordi, at en utæt bygning blandt andet kan betyde et dårligt indeklima. Et dårligt indeklima kan medføre skimmelsvamp, som kan komme til udtryk ved, at man vil opleve en lang række symptomer. Mange af os er slet ikke klar over, at der gror skimmelsvamp i vores bolig eller på vores arbejdskontor. De typiske symptomer, som man oplever ved skimmelsvamp er:

  • Kløende og/eller irriterede røde øjne.
  • Hyppig nysen og/eller symptomer på forkølelse.
  • Hoste.
  • Astma-lignende symptomer og påvirket åndedrag.

De ovenstående symptomer kan minde meget om en almindelig forkølelse, og derfor forveksler mange skimmelallergi med dette. Derfor er det vigtigt, at man holder øje med, hvornår symptomerne kommer til udtryk. Man bør være særlig opmærksom, hvis man generelt har en tendens til at udvikle allergi.

Hvornår udføres blowerdoor test?

Blowerdoor tests udføres både i relation til erhverv, men der er også mange private, der vælger at få deres bolig testet.

Det er en fejl, hvis man tror, at man er “sikret” mod et dårligt indeklima bare fordi, at ens kontor eller bolig er en nyere bygning, tager man grueligt fejl. Rigtig mange nyere byggerier er dårligt isoleret. Det skyldes muligvis, at de nyere byggerier ofte skal “gå lidt hurtigere” i konstruktion-processen.

Modsat er der også nyere byggerier, der er så godt isoleret, at en stor del af varmetabet går gennem klimaskærmen.

Hvis en bygning ikke har fået udført en blowerdoor test, er det bygningens ejer, der står til ansvar for bygningens tæthed.

Derfor sparer du penge

Det kan ikke komme som nogen overraskelse, at der er en del penge at spare, hvis en bygning er tæt. Faktisk sparer man omkring 10 % af varmeregningen, hvis bygningens tæthed lever op til Lavenergi 202 tæthedskrav i stedet for BR 10.

Hvorfor er det vigtigt?

Dagens isoleringsmængder betyder, at fugt, der slipper forbi dampspærren, ikke kan ventileres væk. Er det tilfældet, er der særlig stor risiko for udvikling af skimmelsvamp.

Med andre ord er dampspærrens tæthed vigtig som aldrig før.

Trykprøvning & Energimærkning Danmark

Trykprøvning & Energimærkning Danmark er én af de mange firmaer, der specialiserer sig inden for trykprøvning, blowerdoor test, energimærkning og termografering. I denne branche findes der mange fimaer, der ikke undersøger bygningen til bund, og der er ligeledes mange, der ikke udleverer en rapport efterfølgende.

Det er vigtigt, at man går efter et firma, der har specialiserede fagfolk, og som anvender professionelt udstyr til at varetage opgaven. Deres mange års erfaring og professionelle udstyr kan klare bygninger på op til 50.000 m2.

Kontakt

Hvis du har brug for en uddybning af de forskellige ydelser, kan du med fordel ringe til Trykprøvning & Energimærkning Danmark. De tilbyder gratis rådgivning, og de sidder ved telefonerne til at besvare dine eventuelle spørgsmål om henholdsvis blowerdoor test, energimærkning, trykprøvning og termografering.

Kontakt firmaet i dag og få et godt tilbud.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *