Debat: Der er brug for flere ledelinjer

Ledelinjer? Hvorfor har vi brug for dem, og hvad er ledelinjer egentlig? Ledelinjer er vores måde at kunne navigere i samfundet, det er meget enkelt: disse leder os på rette vej når vi er i offentligheden – parker, banegårde, lufthavne eller andre steder der til tider kan være tæt trafikeret af menensker. Vi giver her et lille overblik over de forskellige holdninger og perspektiver på ledelinjer. Blandt andet fra Dansk Blindesamfund. Her giver vi også vores argument for, hvorfor disse linjer er vigtige for, at vi kan opholde os steder, hvor der er mange mennesker. Læs med her, og bliv oplyst omkring ledelinjers funktion i samfundet.

Ledelinjer betyder stor frihed

Det bliver hyppigt diskuteret hvor vidt der er brug for øget fokus på vores blinde og på den måde vi indretter vores samfund så de blinde også har en chance for at orientere sig. ”Ledelinjer vil betyde en stor frihed, da vi vil være mere selvhjulpne og ikke være afhængig af at have en ledsager med hver gang”, siger Keld Verner Nielsen, formand for Dansk Blindesamfund Fyn (Blind.dk, 2020).

Keld Verner Nielsen har her fat i noget essentielt for at kunne tage os af nogle befolkningsgrupper der ikke så ofte bliver taget hensyn til. I Odense har de gjort et heftigt forsøg på netop at sætte fokus på problematikken. Her inviterede de Odenses borgmester på en gåtur med de blinde fra Dansk Blindesamfund. Denne tur gjorde en stor forskel. Både symbolsk og pragmatisk.

”Jeg var mest opsat på at blive klogere på, hvad Dansk Blindesamfund har af opfordringer og udfordringer, så hvis jeg gav mig selv bind for øjnene, havde jeg svært ved at se og høre de konkrete ting”, Peter Rahbæk Juel viste her en meget interesseret indgangsvinkel på hvordan man også kunne gøre noget ved de blindes udfordringer i Odense Midtby. Her var Peter Rahbæk Juel meget interesseret i de mange gode (allerede eksisterende) eksempler på tilgængelighed i Odense. Dog mangler byen stadig flere ledelinjer og opmærksomhedsfelter.

Regler om tilgængelighed fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Det kommer bag på flere, men der er fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrrelsen lavet en længere lister over elementer der skal være omkring tilgængelighed i by- og erhvervssektoren. Disse forskellige elementer behandler blandt andet emner såsom (Trafik-, Bygge- og Boligstyrrelsen, 2020):

  • niveaufri adgang til alle enheder i en bygnings adgangsetage,
  • niveaufri adgang til enheder på bebyggelsens etager, handicapparkeringspladser, tilgængelig passage fra handicapparkeringspladserne til bygningen,
  • handicaptoiletter (offentligt tilgængelige),
  • elevatorer, som kan betjenes af kørestolsbrugere – kravet gælder kun for bygninger med 3 eller flere etager,
  • teleslyngeanlæg i rum med fællesaktiviteter, mobile/trådløse teleslynger eller andre former for installationer (f.eks. i mødelokaler og ved skranker),
  • etablering af kørestolspladser ved fastmonterede pladser samt
  • tilgængelig skiltning og information i bygninger.

Disse elementer er desuden vigtige at tage højde for, når man skal anlægge et nyt byggeri, parkeringsplads, butikker eller butiskcentre eller andet hvor alle skal kunne tilgå alle steder. Der er derfor også i planlægnings- og konstruktionsfasen mange elementer at tage højde for i forhold til ledelinjer, taktile som eller alternative.

Har du brug for vejledning eller rådgivning om ledelinjer eller opmærksomhedsfelter?

Hos Kronborg Care A/S har vi flere års erfaring inden for vejledning, planlægning og rådgivning med hensyn til ledelinjer og opmærksomhedsfelter. Vi rådgiver måde kommuner, erhvervsfolk, butikscentre og regioner. Vi kan anlægge ledelinjer alle steder både ude og inde, hvorfor vi også er et af de førende firmaer i branchen. Vi arbejder i hele Danmark og har meget erfaring inden for banegårdsarbejde.

Vi deltager gerne i debatten, da ledelinjer er vigtige for os alle samme i vores hverdag. Kontakt os også gerne hvis du blot har spørgsmål til ovenstående.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *