Det skal du være opmærksom på, når du køber en oplader til Macbook

Siden Apple lancerede deres bærbar, kendt under navnet ”Macbook”, har den været ejet og elsket af mange danskere. Særligt studerende er vilde med bærbaren, grundet den lækre design af aluminium, og styresystemer MacOS som er super simpelt at bruge. Siden den første lancering i 2006 har Apple dog skiftet opladeren dertil, hele 4 gange. I dette indlæg, forklarer vi hvad man være bør være opmærksom på når man køber en Macbook oplader – og hvordan man finder ud af, hvilken en man bør købe.

Her er Apples 4 forskellige opladere til Mac:

Magsafe

I 2006 udkom den første Macbook. Denne er kendetegnet ved at den ikke er lavet i aluminium, men plastik. Det er dens kendetegn, og den udkom kun i farverne hvid og sort. Bærbaren er efterhånden kommet langt bagud i forhold til dens specifikationer. Men der er dog stadig flere danskere som stadig er indehaver af bærbaren. Desværre producerer Apple ikke længere opladeren til denne Mac. Derfor er det ofte besværligt at skaffe en ny oplader, hvis man har mistet sin egen. Man har mest held, ved at købe en brugt oplader, som på Amazon eller eBay.

Magsafe 1

I 2008 udkom Apples første Macbook i Aluminium. Dens design og modellen af oplader er blev ændret til ”Magsafe 1”. Fordelen ved Magsafe, er at opladerens stik er magnetisk. Derved falder opladerens stik selv ud, hvis man skulle komme til at gå ind i det. Opladeren er stadig i produktion, både af Apple selv, samtidigt med at der bliver produceret flere kompatible opladere til denne model. Opladeren findes i modellerne, 45W, 60W og 85W. Hvis du har en Macbook i 11 tommer, bør man købe 45W, har man en Mac i 13 tommer bør man købe 60W og til sidst bør man købe 85W, hvis man er indehaver af en Macbook på 15 tommer.

Magsafe 2

Efter 2011 udkom Apple med en nyere type af Macbook Pro & Macbook Air. Designet var anderledes, da den var lidt tyndere. Samtidigt var flere at portene blevet udskiftet. Her i blandt opladerporte, som ikke længere brugte ”Magsafe 1”, men i stedet ”Magsafe 2”. Forskellen er at stikket nu er formet som et ”T” og ikke et ”L”. Grunden til ændringen var, at opladerens kabel derved kunne vendes i flere forskellige retninger. Opladerens watt er dog den samme som den tidligere model og man kan blot følge samme instrukser som ved Magsafe 1.

USB-C

Apples nyeste skud på stammen er Macbooks med USB-C. Denne oplader er noget mindre, både stikket er mindre, samt at selve adapteren er mindre. Fordelen ved USB-C er at de både kan oplade, overføre data, bruges til skærme som et HDMI-kabel og at den er langt hurtigere end de ældre former for usb, som USB 2.0. Der er dog en stor ulempe ved at Apple skiftede fra Magsafe til USB-C. De er nemlig gået væk fra Magsafe, som gjorde at stikket var magnetisk. Dette sparrede mange mac-brugere for dyre uheld, ved at opladeren rev computeren ned på gulvet.

Apples USB-C oplader udkommer i modellerne 29W, 61W og 87W. Igen skal man blot kigge på skærmstørrelsen på ens Macbook. Derved finder man nemt ud af, hvilken oplader man bør købe.

Kompatibel eller original oplader – hvad bør man vælge?

Apples opladere er meget dyre og starter fra ca. Sekshundredekroner. Der er dog et klart billigere alternativ, den kompatible oplader. Af ordet kompatibel, ved man opladeren ikke er original. Til gengæld koster de langt mindre og starter fra ca. tohundredekroner. Der er dog stor forskel på kvaliteten af kompatible oplader, og man bør derfor altid investere i en sådan oplader, hvis den har gode anmeldelser og man køber på en dansk webshops. Bruger man udenlandske alternativer, som Wish og Aliexpress, kan man aldrig regne med kvaliteten. Dette kan skade din Macbook over tid. Derfor anbefaler vi altid at man handler på en Webshops, som man stoler på.

 

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *