Diskusprolaps i lænden – har du symptomerne?

Mange af os har prøvet at have ondt i lænden eller ryggen. Ja faktisk forekommer rygsmerter hos hele 45% af den danske befolkning. Det kan være kort- eller længerevarigt og kan skyldes enten tunge løft, for meget vægt at bære rundt på, et forkert vrid i kroppen eller andre ting. Der er med garanti mange af jer der har besøgt en massør eller kiropraktor i et forsøg på at fjerne smerterne. Kommer det dog så vidt at du får en diskusprolaps i lænden, ja så er det ikke sikkert at en kiropraktor kan klare smertelindringen for dig.

Hvad vil det sige at have en diskusprolaps i lænden?

For at kunne spores nærmere ind på om eventuelle rygsmerter faktisk er en diskusprolaps i lænden, så er det essentielt at vide hvad symptomerne rent faktisk er og hvad du skal være opmærksom på. Det behøver nemlig ikke kun være smerter i lænd og ryg, som tegner på at du har en diskusprolaps i lænden.

Symptomer på en diskusprolaps i lænden kendetegnes ved:

 • stærke smerter i lænden
 • evt. udstrålende smerter til ét ben (sjældent begge ben)
 • gangbesvær forårsaget af kraftnedsættelse i fødder og ben
 • problemer med at stå på tæer eller hæle på grund af kraftnedsættelse

For bedre at give dig billede af hvad en diskusprolaps i lænden er, så vil jeg beskrive helt slavisk hvordan den ser ud og hvad den gør:

Et menneskes ryghvirvler er adskilt fra hinanden af såkaldte bruskskiver, som også kaldes diskus (diski i flertal). Vores diski bevirker at ryggen er smidig og kan bøjes. Deres funktion er at fungere som en slags støddæmpere ved at lette tryk og belastninger på rygsøjlen. Rygsøjlen belastes nemlig hver eneste dag af vores egen kropsvægt eller ved løft af tungere genstande. Den belastning vores kroppe udsættes for i hverdagen slider på vores diski, og dér opstår risikoen for at de sprækker. Når vores diski sprækker løber en tyktflydende væske ud. Det er dette man betegner som en diskusprolaps. Smerterne forekommer, når det bløde væv i vores bruskskiver presses ud i rygmarvskanalen.

Behandling af diskusprolaps i lænden

Cirka 10% af dem der får en diskusprolaps i lænden bliver opereret. De resterende får som regel smertelindrende medicin og genopbyggende behandlinger via blandt andet genoptræning. De værste smerter fra en diskusprolaps i lænden forsvinder typisk efter 4-8 uger, altså en forholdsvis langvarig helingsproces. Ved 80% af tilfældene kan behandlinger hos BodyRestart dog reducere smerterne. BodyRestart er også kendt for Body SDS København. Body SDS betyder Body Self Development System, og er en form for kropsterapi, som benyttes af både sangere, skuespillere, eliteudøvere mm. Det er et system der gennem kropsbehandling, kan afhjælpe både skader og skavanker, herunder altså også diskusprolaps i lænden.

Jeg vil anbefale at tjekke BodyRestarts hjemmeside ud for at få mange flere detaljerede informationer omkring diskusprolaps i lænden, og for at få mere info om hvilke behandlinger de tilbyder for at lindre smerter. Blandt andet er både yoga og meditation effektive virkemidler til smertelindring af diskusprolaps i lænden, da du på denne måde lærer at kontrollere dit åndedræt, men du træner også dine muskler op til reel udholdenhed og styrke.

Er du i risikozonen?

Diskusprolaps i lænden kan forekomme i alle aldersgrupper, dog hyppigst hos 20-40-årige. Hvis du dog er ryger, har et belastende arbejde eller har medfødte forandringer i rygsøjlen, er risikoen for at få en diskusprolaps højere. Det er nemlig stærkt betinget af genetik, og derfor er nogle mere udsatte end andre. Har du familiemedlemmer der tidligere har fået konstateret en diskusprolaps bør du derfor være særligt opmærksom

Har du nogen mistanke om at du har en diskusprolaps i lænden eller har generelle smerter i ryg og lænd, konsulter da en læge som kan give dig rette besked. Efterfølgende kan et behandlings center for kropssmerter, som f.eks. Bodyrestart i København anbefales. De kan afhjælpe en stor del af smerter i kroppen.

One Comment

 1. Korma said:

  En diskusprolaps lyder bestemt ikke sjovt. Jeg har selv fået lindret ryg- og skuldersmerter hos Kiropraxis som er en kiropraktor i København. Det var virkelig helt rart bagefter, og den hovedpine jeg gik og døjede med, forsvandt også samtidig, så det må helt sikkert være effektivt at få løsnet op i musklerne.
  Varme anbefalinger her fra, hvis smerterne skal forsvinde: http://kiropraxis.dk/kiropraktor-i-koebenhavn/

  8. november 2017
  Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *