Er der ny boligboble på vej?

Boligpriserne er steget gevaldigt over det seneste stykke tid og i særdeleshed i København. De høje priser tvinger boligsøgende til enten at bevæge sig længere og længere væk fra hovedstadsområdet eller til at slå sig sammen i en delebolig, som er en stigende tendens for især førstegangskøbere. Men som vi så i finanskrisen 2007-2009, kan boligprisernes stigning og folks tendens til at købe lejligheder og huse som en investering fremfor et reelt ‘hjem’ have fatale konsekvenser.

Før finanskrisen stod vi overfor en økonomi, der uden tvivl havde fået ben at gå på med en lav rente og en enormt høj forbrugskvote. Folk fik lov til at låne til højre og til venstre, og mange stod tilbage med huse, der ikke kunne sælges og en gæld, der ikke kunne tilbagebetales da finanskrisen ramte. Efter finanskrisen har Danmark kæmpet sig tilbage på rette spor på trods af en lang tid drænet af tilbageholdende forbrugstilbøjelighed, fordi frygten for samme forfærdelige oplevelse stadig lever.

Hvor er vi nu?

Vel er vi nok nogenlunde tilbage, hvor vi startede inden finanskrisen, hvad angår vækst, men danskerne, politikerne og bankerne har altså fået et helt nyt mind-set. Generelt er der kommet en stigende tendens til at spare mere op, og kulturen omkring banklån er i dag en helt anden. Bankerne samt politikerne har sat yderst fokus på at stramme reglerne omkring banklån, mens at hukommelsen om finanskrisen stadig sidder så dybt i folk, at de færreste bruger penge, som de ikke har uden sikkerhed. Dette giver altså anledning til at tro, at der ikke er en ny boligboble på vej.

På den anden side er der dog én ny trend, der om muligt kan presse priserne på boligmarkedet så langt op, at det i sidste ende vil briste. Den nye trends er forældres stigende tendens til at købe lejligheder til deres børn i de store studiebyer. Selvom hensigten med denne form for adfærd selvfølgelig kommer af, at det for de studerende kan være svært at finde bolig i en by, hvor SU’en ikke rækker særlig langt, kan det medvirke til at priserne presses endnu længere i vejret. Forældrene anser det samtidig som en investering, fordi de ved, at der altid vil være efterspørgsel på boligerne i studiebyerne, og konkurrencen bliver heraf skarpere og skarpere samtidig med, at priserne bliver fortsat stigende.

Desuden er det værd at nævne, at der i løbet af 2016-2017 er igangsat en hav af byggeprojekter i København, der har til formål at imødekomme den store efterspørgsel efter bolig i hovedstadsområdet. Dette skulle altså gerne medvirke til at tage noget af farten af priserne på boliger i København.

Hvordan modvirkes boligboblen?

Det er altså helt afgørende, at man tænker sig om forinden, at man køber en bolig i region hovedstanden og tildels også i Aarhus, selvom det for mange er svært at finde en bolig, der passer til ens budget. Først og fremmest kunne det være fordelagtigt at undersøge, om en lejebolig ville være mere passende for dig i det kommende stykke tid. Bagsiden af medaljen er, at man nemt kan komme til at ‘smide penge ud af vinduet’, når man lejer en bolig, mens at det ikke desto mindre giver ro i maven, fordi der er mindre usikkerheder forbundet med at leje en bolig. Find en lejebolig der passer dig her.

Kun tiden vil vise, om priserne får et kæmpe styrtdyk indenfor nærmeste fremtid eller om et større udbud af boliger rent faktisk kan tage noget af farten på prisen. Det nye mind-set samt finanskrisen tæt i erindringen kan dog om muligt medvirke til, at vi ikke havner i en lige så alvorlig krise, som vi gjorde i 2008. Det bliver dog først rigtig problematisk, hvis vi så ender i en finanskrise med en rente så lav som nu, der gør, at politikerne ikke har nogen redskaber til at få gang i økonomien igen.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *