Har du fået fisk? Så lad det ikke gå til spilde

Hvis du lige har fået fisk eller hvis du har planer om det, så bør du ikke smide skroget og det overskydende fisk væk, da der er rigelig mulighed for at du kan udnytte det. Derfor skal du aldrig smide dit fiskeskrog i skraldespanden, det er et stort spild. Men hvis du ikke allerede ved, hvorfor du ikke bør smide det ud, så lad mig hjælpe dig. Det er nemlig, fordi at du sagtens kan anvende de overskydende rester af fisken til en fiskefond, dermed undgår du madspild. Det er en glimrende base til en række retter. Du sågar fryse den ned, og bare lade den stå i frost indtil du engang skal bruge den. Dermed behøver du ikke at tage ud og købe fiskefonden næste gang du får brug for den. Det er dog ikke hvilken som helst slags fisk du bør anvende til fiskefonden, da fisken ikke må være for fed. For så får fiskefonden blot en grim bitter smag og en alt for fedtet konsistens, hvilket vi bestemt ikke er interesseret i. Derfor skal du ikke anvende en fisk som laks, men brug derimod lys fisk som eksempelvis torsk og rødspætte. Herunder kan du så hvordan du skal lave din lækre fiskefond, og når først du har lært at lave en fiskefond fra bunden, er der ingen grund til at købe en færdiglavet fiskefond igen.

Fiskefond – sådan laver du din fiksefond

Det er meget enkelt at skulle lave en fiskefond, og dette er blot en måde at gøre det på, og du kan eksempelvis se denne opskrift på hvordan du også kan lave din fiskefond. Det tager omkring 40-50 minutter at lave fiskefonden, og du skal bruge en gryde, et dørslag og en si. Af ingredienser som skal du bruge til fiskefonden, er dit fiskeskrog samt nogle hvide grøntsager såsom pastinak, porre, løg osv. Dertil skal du også bruge omkring en halv liter hvidvin samt noget vand. Det første du gør, er at placere dit skrog ned i gryden, hvorefter du så skærer dine grøntsager groft, så det er lettere at sigte fra senere i processen. Derefter tilsætter du en halv liter hvidvin, hvilket du skal koge halvt ind, så fiskefonden ikke får en kraftig og bitter smag pga. alkohollet fra hvidvinen. Derefter hælder du kogende vand ned i gryden og lader fiskefonden simre i 20 minutter. Når du så har gjort det, tager du gryden fra varmen og lader den trække i cirka 20 minutter. Efter den har fået lov til at trække, sigter du fiskefonden vha. dit dørslag og hælder det i en anden beholder, og derefter gør det igen med en si. Dermed får du kun den gode fiskefond med. Og hvis du ønsker at lave det til en suppe, så skal du lade den koge ind til det halve. Hvorimod hvis du skal bruge den til at lave en sauce, så skal du kog den ind til en fjerdedel. Dertil er der mange retter, hvor du kan bruge en fiskefonden, og det er som sagt meget let at lære hvordan man skal gøre. Selvom det kan være at det ikke er særligt ofte, at du kan bruge en fiskefond, så er den rar at have i fryseren, hvis du nu får brug for det. I stedet for at du skulle ned og købe én i det lokale supermarked, så kan du få din egen lækre fiskefond. Og ikke nok med at du spare turen ned til det lokale supermarked og slipper for at komme frem med pengepungen, så undgår du som sagt også hvad der ellers ville have været et madspild.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *