Historien bag vielsesringen

En vielsesring bæres af både mænd og kvinder efter, at de er blevet gift. Vielsesringen symboliserer ægteskab og et evigt bånd. Den bruges over det meste af verden, og kan spores 4800 ord tilbage. De første spor. som er fundet om vielsesringen, hentyder at den har oprindelse i Nordafrika. I dag bruges ringen forskelligt verden over. I Danmark og en række andre europæiske lande bruges den sædvanligvis på den højre ringfinger, mens den sædvanligvis bruges på venstre ringfinger i USA og Canada. Andre steder i verden bruges den på tommelfingeren eller langefingeren. Derudover benytter mange indiske kulturer en tilhørende tåring. Fælles for alle ringene er, at de i dag symboliserer ægteskab. Derudover har de forskellige ekstra symbolikker verden over.

Historien om vielsesringen varierer meget mellem verdens forskellige kulturer. Vielsesringens traditioner og materialer har således forskellige kulturelle betydninger på tværs af landegrænser. Det er ligeledes ikke alle vielsesringe, som har den klassiske form, som vi kender fra den vestlige kultur. Mange afrikanske og indiske lande har ringe med markeringer og andre faconer. Den klassiske vestlige ring ses også tit med markeringer og diamanter. I den forbindelse vil det hovedsageligt var navnene på brudeparret, som er indgraveret på undersiden af vielsesringen.

Vielsesringens traditioner

I mange kulturer var det oprindeligt kun kvinden i ægteskabet, som skulle bære vielsesring. Først i den 20. århundrede blev det almindeligt, at både kvinden og manden bar vielsesringe. De dobbelte vielsesringe menes at være et resultat af blandt andet den amerikanske smykkeindustris kampagner. Kampagnerne opfordrede mænd til at gå med vielsesringe med henblik på, at smykkeindustrien kunne sælge dobbelt så mange vielsesringe. Kampagnerne startede i 1920erne, men traditionen tog ikke fast før under 2. verdenskrig. Sidst i 1940erne blev 80 procent af alle amerikanske bryllupper holdt med dobbelte vielsesringe til stor fordel for smykkeindustrien. Som meget andet ændres traditioner, så snart der er økonomisk gevinst at hente for tredjeparter.

Det var først 860 ekf., at vielsesringen blev en del af selve bryllupsceremonien, som den er i dag i mange kulturer. Det er dog ikke længere en selvfølgelighed, at man bruger vielsesringe. I Danmark, for eksempel, er der mange ægtefæller, som vælger det fra. Dette opgør har blandt andet rod i rødstrømpebevægelsen, hvor mange kvinder mente, at det var undertrykkende, at hun skulle bære en ring. Derfor er det mest den generation, som vælger vielsesringene fra. Rødstrømperne så ikke vielsesringene som et symbol på kærlighed, men nærmere som et unødvendigt og hæmmende objekt. Historien om vielsesringen ændres således i takt med traditioner og samfundsforhold.

Vielsesringens materialer

Vielsesringen har som sagt oprindelse i Nordafrika. Her blev ringen originalt lavet af en kombination af siv og papyrus, som voksede langs Nilen. Materialerne blev samlet langs Nilen, fordi det blev set som et helligt sted, som bragte rigdom og frodighed til befolkningen. Vielsesringene af siv og papyrus blev dog hurtigt erstattet af ringe af læder, da sivet ikke var tilstrækkelig holdbart. Senere blev vielsesringen optaget i romernes vielsesceremonier. Romerne lavede i første omgang ringene af metal skønt, de rustede hurtigt. Det var først i det 17. århundrede, at man begyndte at fremstille vielsesringene af sølv.

I dag laves vielsesringen i de vestlige lande hovedsageligt af guld. I USA alene bruges der 17 tons guld årligt på at fremstille vielsesringe. De seneste år er det blevet moderne at have vielsesringe af hvidguld, som har et mere neutral og elegant udseende. Det er ligeledes blevet moderne at have vielsesringe af helt andre utraditionelle materialer for at skille sig ud fra mængden. Historien om vielsesringen udvikler sig dermed i takt med de materialer, som man får adgang til.

Vielsesringens symbolske betydning

Fælles for alle vielsesringe er at de symboliserer ægteskab og ikke benyttes før vielsesceremonien. Derudover har verdens forskellige kulturer tildelt vielsesringen forskellige symbolske betydninger. De oprindelige egyptiske vielsesringe symboliserede kærlighed og et evigt bånd mellem ægtefællerne. Ringenes cirkelformer symboliserede evighed, da en cirkel er en form, som aldrig ender. Da romerne tog vielsesringen i brug ændrede de dens symbolske betydning. For romerne symboliserede vielsesringen ikke kærlighed, men ejerskab over kvinden. Hvis en kvinde bar en vielsesring var det således et symbol på, at hun var ejet af en mand.

I kristendommen var vielsesringen heller ikke et kærlighedssymbol oprindeligt. Derimod var det en genstand, som brudegommen gav sin brud, som en forsikring på at hun ville kunne leve i velstand med ham. Dette kommer af, at de fleste bryllupper blev arrangeret af forældrene med henblik på, at sikre velfærd i familien. Vielsesringen kostede mange penge, og markerede derfor, at bruden og hendes familie ville få et godt og rigt liv efter brylluppet. Inden vielsesringen gav brudgommen i stedet en pose penge under vielsesceremonien. Vielsesringen var en bekostelig gave nærmere end et symbol på evig kærlighed.

Historien om vielsesringen varierer således fra kultur til kultur på det symbolske område, såvel som det traditionelle og materielle.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *