Hvad er forskellen mellem en anlægsdesigner, en gartner og en anlægsgartner?

Hvis du leder efter professionel hjælp til at skabe et fantastisk udendørs rum, kan du måske undrer dig over hvilke tjenester, det er som du har brug for – en gartner, en anlægsgartner eller en anlægsdesigner?

Mange mennesker tror fejlagtigt, at disse tre roller er de samme – men det er de ikke – og hvilken en du har brug for, afhænger af de færdigheder, som du har brug for, for at realiserer haven fra dine drømme.

Så hvad er forskellene mellem en anlægsdesigner, en gartner og en anlægsgartner? Herunder er der en hurtig guide til hvem der er hvem, inden for verdenen af professionelt havearbejde.

Gartneren

Gartnere er folk med grønne fingre, der holder styr på og vedligeholder planter, græsplæner og bede i private, offentlige og erhvervsmæssige omgivelser. Deres arbejde kan omfatte gravearbejde, plantearbejde, lugning, græsslåning, klipning af hække og andre opgaver til vedligeholdelse af haven.

Gartneren er god at ansætte, når der allerede er etableret et grønt område, men som bare har brug for lidt vedligeholdelse og oprydning her og der. Erfarne gartnere vil også være i stand til at rådgive om, hvilke planter der fungerer bedst til din have og hjælpe dig med at opnå de resultater, som du er ude efter.

Anlægsgartner

Når din vision for din have handler om mere end bare planterne og inkluderer strukturelle elementer, såsom at lægge en flot og holdbar indkørsel, skabe en smuk sti gennem haven, lave en indbydende gårdhave, en flot terrasse, eller lave en dam. Så er det ydelserne hos en professionel anlægsgartner, som du har brug for.

Arbejdsområder for en anlægsgartner

Anlægsgartnere laver mange slags anlægsopgaver, både små og store opgaver. Dette kan for eksempel være fældning af træer som måske skygger for solen eller står for tæt. En anlægsgartner kan også hjælpe med anlægning af terrasser, f.eks. en træterrasse eller en overdækket terrasse. Derudover kan en anlægsgartner også opsætte hegn, planteværk og raftehegn. Hertil kommer de lidt mindre opgaver, som kan indebære vedligeholdelse af have og grønne arealer, bortkørsel af diverse affaldsprodukter, snerydning og glatførebekæmpelse, græsslåning og udkrudtsbekæmpelse.

Anlægsgartnere arbejder i den tungere ende af havearbejdsskalaen, og de skaber strukturer og landskabs arkitektur, der forvandler hele haven eller definerer specifikke områder i din have.

Din anlægsgartner vil tale med dig om det resultat, som du vil opnå, og derved hjælpe dig med at designe og vælge de rigtige materialer og beplantning for at opnå det.  Når designet er aftalt, vil din anlægsgartner implementere disse planer, for at opnå det perfekte havelandskab.

Din anlægsgartner vil arbejde på at omdanne din have ved hjælp af omhyggeligt valgte landskabsprodukter og materialer, der sikrer havens sundhed og levetid, både over og under overfladen. Anlægsgartneren bruger muligvis produkter, som forbedrer jorden eller hjælper med vanding. Derudover anskaffer de rigtige materialer til behandling af græsplæner, bede og hække og etablerer en effektiv ukrudtsbekæmpelse og giver næring til jorden.

Anlægsdesigneren

Et sted mellem gartneren og anlægsgartneren er anlægsdesigneren. Anlægsdesigneren fokuserer på planer og designs til det udendørs rum, det kan både være inden for de private rammer, eller de offentlige og erhvervsmæssige rammer. På det øverste niveau i denne branche, er anlægsdesigneren/landskabsarkitekten, der bliver uddannet til niveauet inden for deres felt.

Ud over at have fremragende viden om planter, økosystemer og udendørs rum generelt, så vil de være i stand til fuldt ud at planlægge og specificere placering og design ag bygninger, gangbroer, legepladser og andre funktioner, samt krav til beplantning.

Ud over at skabe det overordnede koncept, kan anlægsdesignere projektvis styre hele arbejdsprogrammet, ansætte både anlægsgartnere og gartnere og specificere materialerne og de produkter der skal bruges for at opnå de ønske resultater.

Hvis du vil læse flere spændende artikler, se mere her

Galleri

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *