Hvilke typer af boliglån findes der?

Du har fundet den perfekte bolig til dig og familien, nu kommer tiden til finanseringen. Hvordan foregår det? Det vil vi tage op i denne artikel fra pantebrevslånberegner.dk. Hvor du kan få beregnet dit pantelån og størrelsen af dette

Typisk vælges der et realkreditlån, der kan være mulgheden for at få din drømmebolig, derudover skal du tænke over om du skal vælge et lån med sikkerhed i mange år eller et lån med en billig månedlig ydelse?

Realkreditlån

Realkreditlånet skal du tænke nøje over når du skal finansere din bolig. Lånet er typisk rimelig stort og betales oftest over 30 år, hvorfor det kan påvirke din økonomi i lang tid.

Realkreditlånet kan fås som fastforrentet lån eller som et flexlån, sidstenævnte som også kaldes rentetilpasningslån. De to forskellige former for lån har forskellige fordele og ulemper – begge påvirker naturligvis din økonomi forskelligt. Fælles for de to lån er, at de begge betales løbende tilbage, det ene med en højere månedlig ydelse end den anden.

Lånene består typisk af:

  • Afdrag (afbetalingen af dit lån)
  • Rente (til køberen af obligationerne)
  • Bidragssatser (betaling til realkreditinstituttet for at administrere lånet)

Renten og afdraget er endnu en ting der adskiller de to lånetyper , og derudover kan det også varirerer hvor meget du skal betale i forskellige gebyrer til det realkreditinstitut lånet er foretaget hos, hvor størrelsen på disse gebyrer kan skifte.

Herunder gennemgår vi de to forskellige typer af lån.

Fastforrentet lån

Denne type af lån har altid den samme rente, uanset hvordan lånemarkedet ser ud. Lånet kan afdrages i op til 30 år, det er muligt at vælge en 10 årig periode, hvor lånet ikke afdrages.

Fordelen ved at have et fastforrentet lån er:

  • Den månedlige ydelse forbliver uændret den samme, uanset om renten ændres.
  • Lånet er billigt for dig at indfri, fordi indfrielseskursen ikke kan være højere end 100.
  • Lånet kan du omlægge, hvis du renten falder eller udgifterne ved lånet vokser.
  • Bidragssatsen er ofte lavere på fastforrentede lån end på rentetilpasningslån.

Ulemperne ved lånet er ikke mange, hvor den eneste faktisk er, at renten typisk er høj ved denne type af lån.

Flexlånet

Renten ved flexlånet tilpasser sig det aktuelle renteniveau. Det betyder, at renten på dit lån tilpasser sig det danske renteniveau, hvis renten stiger eller falder. et flexlån kan afbetales over 30 år. Ligesom ved det fastforrentede lån, kan man ved flexlånet ved enkelte rentetilpasningslån vælge en periode på 10 år, hvor du ikke afdrager på dit lån.

Fordele ved rentetilpasningslån:

  • Rentetilpasningslån er typisk billigere i den månedlige ydelse end lån med fast rente. Det er fordi, renten er lavere på lån, du fornyer ofte.  
  • Bidragssatsen er højere på rentetilpasningslån end på fastforrentede lån.

Ulemper ved rentetilpasningslån:

  • Stiger renten, bliver din månedlige ydelse højere eller din afdragsperiode længere. Du skal derfor være sikker på, at din økonomi og dit humør kan holde til, at renten stiger.
  • Lånet kan være dyrt for dig at indfri, fordi indfrielseskursen kan være over 100.

Findes der andet udover realkreditlån?

Der findes forskellige typer af lån for at nævne nogle af dem, kviklån, pantebreve mv. Pantebrevslån er specielt favorable og sikre, da man sætter sikkerhed i sin ejendom. Det vil sige, at man lader långiveren få sikkerhed i ejendommen, så hvis du som låntager ikke kan tilbagebetale lånet, kan långiver kræve boligen til tvangs auktion og således få lånet betalt.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *