Hvilken hunderace skal man vælge?

Det bedste udgangspunkt for at vælge hunderace får du ved at undersøge de 10 kategorier, som Dansk Kennel Klub har listet. Fx findes der hyrde og Kvæghunde som fx Collie og Shetland Sheepdog. Det er avlet til nogle helt særlige arbejdsopgaver. Og denne avl er det afgørende for deres temperament og behov.

Vælger man derimod en hund fra gruppen jagthunde, så skal man forvente en hund, som har visse andre egenskaber. Man kan sige, at både hyrde- og jagthunde har det til fælles, at de har et meget stort behov for motion. Ellers kan de ikke fungere i deres familier. Men hvor hyrdehunden har ændret sit jagtinstinkt til at omfatte hyrdearbejdet, har jagthunden det fulde jagtinstinkt, hvilket i nogle tilfælde kan gøre den til lidt af en prøvelse. Fx kan de være lidt vanskelige at have med i skoven, hvor de ofte vil være meget optaget af at opspore vildt. Det er vigtigt at være opmærksom på disse egenskaber hos hundene. Det bør i øvrigt bemærkes, at der findes flere forskellige typer jagthunde. Terriere og gravhunde er avlet til at gå på jagt efter primært ræv og grævling. De har et tydeligt jagtinstinkt. Ud over dem findes de apporterende hunde såsom labrador og golden retriever og mange andre. De elsker at finde ting og bringe dem tilbage til deres ejer. Desuden er de ofte fremragende svømmere, som nyder vandet. En anden kategori er de stående hunde, fx hønsehunde og pointere. De er avlet til at tage stand for fuglene. Det betyder, at de har en medfødt evne til at “stivne”, når de ser fuglevildt, fx fasaner. Denne egenskab bruges på jagtformer som fasanjagt, sneppejagt, agerhøns osv.

En helt anden kategori er selskabshundene. Nu skal man passe på med at hævde, at nogle hunde bare er lette at have. Men da selskabshundene netop er avlet for at kunne fungere i selskaber, så har de ikke de mere krævende behov som jagthunde og hyrdehunde. De er gode til førstegangsejere.

Blandingsrace

Nogle vælger en blandingsrace, eller gadekryds, om man vil. Nogle undersøgelser tyder på, at de ligefrem kan være sundere end racehunde. Det skyldes blandt andet, at der ved blandinger ikke er den samme risiko for indavl. Dette er betydningsfuldt for hundenes velvære. Det betyder dog ikke, at man har stor risiko for at få en indavlet hund, når man vælger racehunde. Det handler blot om at finde en ansvarlig opdrætter, som ved, hvordan man skal gøre det. Derfor kan det være en god idé at spørge til opdrætterens hunde: Hvor kommer de fra? Det er i øvrigt godt at få lov til at se begge forældre til hunden. På denne måde får man et bedre indblik i hundens egenskaber.

Hundekennel

Når man har fundet den rigtige hunderace, er næste skridt at finde den rigtige hundekennel.

Du kan i mange tilfælde spørge din hundekennel, om de kan se forskel i hvalpenes temperament. I mange tilfælde vil kennelen kunne fortælle dig, hvilken hund der er mest dominerende, mest energisk, mest madglad osv. På denne måde kan man selv tage stilling til, hvad der er bedst.

Træning af hvalpen

Noget af det vigtigste i begyndelsen er hvalpesocialisering. Det går kort fortalt ud på, at hvalpen skal vænne sig til at være sammen med andre hunde. Hvis den ikke møder en masse fremmede hunde i begyndelsen, vil den få sværere ved at forholde sig til de andre. Vælg derfor et sted, hvor du kan være med til hvalpesocialisering, det kan fx være hos DCH (Danmarks Civile Hundeførerforening) eller Dansk Kennel Klub. Senere bliver lydigheden vigtig. Det er godt at træne det basale såsom sit, dæk, kom. Nogle vil også meget gerne lære hunden ikke at trække i snoren.

Læs mere hos Hundetips.dk om hunderacer

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *