Hvilken kaliber skal mit luftgevær have?

Står du i den situation, at du overvejer at købe et luftgevær? Så er der naturligvis mange spørgsmål, der melder sig – spørgsmål som selvfølgelig er meget relevante. Ud af de mange spørgsmål kunne det ene meget vel handle om, hvilken kaliber dit luftgevær skal have. Det er en meget afgørende faktor, som har stor indflydelse på blandt andet luftgeværets kraft. En anden grund til, at det er vigtigt at overveje er, at det af våbenloven fremgår, at våben med kaliber over 4,5 mm kræver særlige tilladelser, herunder jagttegn. Forhåbentligt vil du være mere afklaret med hvilken kaliber dit næste luftgevær skal have efter at have læst denne artikel.

Kaliber og våbenloven

Når der tales om luftgeværer, så tales der oftest om kalibrene 4,5 mm, 5,5 mm og 6,35 mm, hvor 4,5 mm er de mindst kraftige og 6,35 er de kraftigste. Der findes naturligvis og større kalibre end disse tre. Kraften af de tre førnævnte kalibre ligger ikke nødvendigvis langt fra hinanden, og styrken af skuddene fra et af disse våben skulle ikke kunne lave et dræbende sår på et menneske. Dog skal man altid være yderst forsigtig og aldrig sigte mod et menneske, da skaden kan være stor, hvis et menneske rammes. Efter den nye våbenlov blev det ændret således, at det nu kræver et jagttegn, hvis man skal enten indføre, fremstille eller samle, erhverve, besidde, bære eller anvende både luft- eller fjedervåben med større kaliber end 4,5 mm. Men så længe du er fyldt 18 år kan du dog godt købe luftgeværer med kaliber 4,5 mm. Ønsker du at købe et luftgevær med kaliberen 4,5 mm behøver det derfor ikke være en bekymring for dig, men ønsker du i stedet at købe et luftgevær med højere kaliber, så er det vigtigt, at du sætter dig ind i lovgivningen omkring det. Du kan læse mere om reglerne for luftgeværer og hvad de betyder for dig her.

Luftgeværets kraft

Foruden en nødvendig viden omkring våbenloven, så er det vigtigt, at du ved, hvor kraftigt et luftgevær, du ønsker at købe. Det er ikke udelukkende kaliberen, der afgør hvor kraftigt luftgeværet er, men det har meget at sige. Udover kaliberen kan faktorer såsom projektilvægt og udgangshastigheden også have stor indflydelse på luftvåbnets kraft. Ofte måles styrken af skuddet i Joule, og selvom det muligvis kan være svært at relatere til, så er det vigtigt at forstå. Disse målinger bruges eksempelvis også i våbenloven, hvor det skrives, hvor mange Joule det kræver, før man må skyde fx en fasan. Ser man på nogle udvalgte eksempler af luftvåben, så kan styrken fra et 4,5 mm. luftgevær ligge på omkring 25 Joule, men det kan som sagt variere på baggrund af andre faktorer. Til sammenligning så siges det, at der kræves omkring 65 Joule til at skabe et dræbende sår på et menneske. Et luftgevær med 6,35 mm. kan ligge omkring 40 Joule. De skyder med andre ord hårdt, og det kræver stor påpasselighed at skulle bruge og beherske et luftgevær.

Find luftgeværer her

Forhåbentligt nærmer du dig mere og mere at kunne beslutte, hvilket luftgevær du skal købe. Som sagt er der mange faktorer, der spiller ind på dit valg, herunder også hvilket brand du skal vælge. Hvis du vil finde inspiration og se på et stort udvalg af luftgeværer og læse mere eller hvis du er klar til at tage din endelige beslutning, så kan du se et bredt udvalg af luftgeværer i flere forskellige prisklasser og fra mange forskellige brands her. Der er et stort marked og stort udbud af luftgeværer, så der er med sikkerhed det rigtige luftgevær til dig også.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *