Julesweater til juletiden – lille juleeventyr

Julesweater er blevet mere almindeligt i Danmark i forhold til for 10 år siden. Traditionen med julesweaters er kommet hertil fra England og USA, hvor den har været almindelig siden hhv 80’erne og 20’erne. Som dreng fik jeg stiftet bekendskab med juletrøjen under en rejse til USA. Denne rejse blev jeg mindet om forleden, da jeg vovede mig op på loftet. En gammel mand som jeg skal have mod for at begive sig op af min stejle og lange stige. Mit loft er meget mørkt om stikkontakten sidder placeret et godt stykke fra loftslemmen. Ikke at jeg er bange for nisser, men min alder har gjort det fysisk sværere at klare sådanne udfordringer.
 
Christmas jumper som julesweater eller juletrøje hedder på engelsk står der nævnt i et gammelt katalog, som jeg fandt i en gammel kasse på loftet. Kataloget er fra min rejse derover for mange år siden. Mine øjne glider ned af katalogets gamle og støvede sider. Julesweater dame står der trykt under et lag af støv, som det er lykkedes mig at puste væk. Julesweater barn er overskriften længere nede på forsiden af kataloget, hvor alverdens juleoutfits så som juletrøjer kan købes billigt. Listen i kataloget af juletøj og julesager til salg er lang – juletrøjer til mænd, juletrøje til barn, juletrøje med lys, julestrømpe til pakker, julestrømper, julesokker i forskellige farver, julesokke med lys, nissehue baby, julekjole, julekjoler dame, julekjole kvinder (for de yngre), julekjole baby, juleslips (ja hvad man ikke kunne få allerede dengang), juleleggins og jeg kunne fortsætte. Tænk at der kunne købes så meget julepynt og juletøj allerede dengang.
 
På loftet fandt jeg også mit gammeldags julemandskostume og nissehue. Det vakte juleminder om en juletid med julelys, julenisser og julemanden. Ja engang var jeg julemanden.
julemandskostume og julekjoler

Da tiden var til julekjoler og skiundertøj

Det synes ikke længe siden at jeg så mit livs kærlighed i en julekjole. Hun var en rigtig nissepige med varmt skiundertøj og nissehue. Det var før de festlige tider i 60’erne og farvefjernsynet, men kærlighed glemmer man ikke. Smuk som solen stod hun til en juleforsamling i kirken, hvor jeg havde et job som julemand. Det var en kold december aften, og sneen kom ned fra himlen som var de store stykker vat.

Min nissehat i uld var det rødeste rød, men alligevel tror jeg mine kinder smeltede sammen med min hue. Noget tid efter jeg havde fået øje på hende denne december aften fik jeg mandet mig op, og gik over for at hilse på hende. Jeg husker hendes julekjole var strikket med et rensdyrmotiv, hun bar en hæklet nissehue,  og hendes jule outfit var så flot at det overgik alle julekostumer jeg siden har set. Hun var en ægte nissepige. Husker stadig de første ord jeg fik sagt til hende – “flot rensdyr” du har på maven, før det slog mig hvor banalt det lød. Heldigvis grinte hun bare, og vi fik hurtigt snakken drejet hen mod noget andet. Senere blev vi kærester, og i dag er vi lykkeligt gift, og har fået de skønneste børn.

Julemandskostumer, nissehuer og overdragelsen

Hvem havde troet der kunne være nostalgi gemt i julemandskostumer og nissehuer? Ikke jeg. Men da jeg fandt mit julekostume blandt skiundertøj, en skiundertrøje og nogle gamle juletrøjer så ramte gamle minder mit julemandshjerte. Engang havde jeg været julemand med den flotteste julemandsdragt i forskellige Stormagasiner. Med strikket nissehue og juletøj stod jeg og lyttede til julesange og gamle julemelodier, mens børn og forældre stod i kø for at tage billeder med mig. Hver december aften måtte jeg vælge blandt mit udvalg af nissehuer og julemandsskæg. Dengang tænkte jeg, at det ville være nemt, hvis man havde langt hvidt skæg. I dag er mit skæg langt og hvidt, og jeg havde været den perfekte julemand. Jeg er dog i tvivl om hvorvidt jeg er i stand til at løfte en tung julesæk den dag i dag, men sådan er der jo så meget der forandres. Lige meget hvad så vil julemanden altid være i mit hjerte, og julen altid være en glædernes tid. Det vil forhåbentlig aldrig forandres.

I dag er opgaven med at bære julen ind i folks hjerter overdraget til nye generationer. Mit julemandskostume er skiftet ud med en julebluse, minderne om julemanden og nisserne i nissetøj fra det gamle Stormagasin er fortalt videre til yngre generationer. Dagene som julemand er erstattet af juleglæde, og synet af min søn, der stolt trækker i mit gamle julemandskostume og julemandsskæg. Det er blevet hans tur til at glæde sine børn, som jeg gjorde det i gamle dage. Juleeventyret er en tradition, der går i hævd, og mine børnebørn vil måske en dag også trække i min gamle julemandsdragt. Nu håber jeg pakken med juleleggins købt online til barnebarnet på https://julemands-kostumer.dk vil vække smil og glæde. Julegaver har i hvert fald altid vækket glæde i mig – uanset indhold. Glædelig sommer, jul og vinter til jer alle!

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *