Rekordlave renteniveauer i Danmark

I disse måneder går renten sin egen vej – og den vej er nedad. For hvert niveau den sænkes forudsiger markedets finanseksperter, at den nu har nået bunden og forbrugerne derfor skal slå til nu, hvis de vil drage fordel af det lukrative renteniveau. Det efterlader forbrugerne i en situation, hvor det er yderst vanskeligt at vurdere, hvad der er bedst practice for lige netop ens egen privat økonomi.

Naturligvis er der altid eksperter på markedet som skiller sig ud ved at argumentere for yderligere nedgang. På nuværende tidspunkt kan du få et fastforrentet lån over 30 år til 2 %, hvilket gør det attraktivt at købe fast ejendom eller belåne ens friværdi. Nogle af Nordeas førende økonomer sagde ved de første rentesænkninger også, at den formentlig ikke ville blive lavere. Efter flere ændringer i markedet siger de dog nu, at renten inden for de kommende måneder kan blive sænket ned til 1.5-1.75 %, hvilket vil være blandt verdens laveste renteniveauer.

Spekulerer du på, hvornår du skal slå til og hvordan rentemarkedet mon forløber sig, anbefaler jeg at du følger med på diverse finansielle nyhedsmediers hjemmesider. Renten påvirkes nemlig af mange faktorer, hvilket kan gøre det uoverskueligt selv at følge med i. Bl.a. kan Grækenlands økonomi, konflikten mellem Ukraine og Rusland samt Rusland og EU influerer verdensøkonomien og betyde rentefald eller –løft.

Giver mulighed til flere befolkningsgrupper

Ældre borgere har førhen ikke kunne låne i banken, da deres månedlige indtægt har været for lave til at finansiere bl.a. et typisk F1 lån. Udgifterne har været for store, hvilket har fået diverse banker til at lukke pengekassen i. Det nuværende marked giver dog ældre borgere helt nye lånemuligheder. Vælger du rentetilpasningslån kan du få renter helt ned til 0,45 %, og flere snakker om negative renter. Altså hvor du ligefrem modtager f.eks. 1.000 kr. for at låne 1,5 mio. kr.

Disse penge modregnes udgifterne i forbindelse med lånet, hvorfor det ikke er rede penge, man får i hånden. Det kan derfor ”kun” mærkes indirekte gennem det månedlige budget.

Situationen er også gunstig for unge forbrugere uanset deres behov. De helt unge i starten af 20´erne tager typisk et sabbatår fra studierne efter at have afsluttet en gymnasial uddannelse, hvor de arbejder eller rejser verden tynd. Finansieringen af disse rejser kan nu gøres billigt qua den lave rente, hvis arbejdsmarkedet holder den unge uden for. Samtidig kan man lave en mindre lån i banken for at supplere ens egen pengekasse, så rejsedrømmen kan udleves til fulde. Disse rejsedrømme har forhen været finansieret af nogle unge gennem forbrugslån (se en oversigt over forbrugslån her), hvorefter de har skulle betale højere udgifter end havde de valgt et banklån. Fordelen ved forbrugslån er hurtigheden, da det kun tager 1-2 dage at modtage udbetalingen efter du har ansøgt om lånet. Men ansøger du gennem banken i god tid, kan det være mere økonomisk at vælge dette alternativ. Læs mere om hurtigheden her.

Kigger vi på de ældre unge sidst i 20´er – start 30´erne, kan de også drage en naturlig fordel af det nuværende marked. Disse unge er de typiske førstegangskøbere på boligmarkedet, og de står formentlig nu og overvejer, hvorvidt de skal slå til nu eller vente på at renten måske sænken yderligere. Uanset hvad de gør har de mulighed for at få et yderst billigt 30-årig fastforrentet kreditforeningslån til en nuværende gennemsnitsrente på 2 %.

Allerede boliglån?

Har du allerede boliglån, er det dine nuværende renteudgifter som afgør, om du gør klogest i at omlægge lånet eller vente på endnu en mulig rentesænkning. TV2 Finans kommer ofte med artikler og tests, som du kan bruge som rettesnor og derudfra vurdere, hvad du bør gøre. Særligt deres tests er anvendelige, da du derigennem stiller skarpt på netop din privatøkonomi og ikke læser generelle anbefalinger.

Der er gebyrer ved at omlægge et realkreditlån, og de præcise gebyrer skal du forhøre dit realkreditinstitut om. Denne udgiftspost er værd at tage højde for, inden du beslutter, måske ud fra én af de ovennævnte tests, hvorvidt du skal omlægge eller ej. Har du således få års tilbagebetaling i horisonten til en rente på f.eks. 3 %, gør du måske klogest i at fravælge omlægningen.

Min bedste anbefaling er at følge med på TV2 Finans og gerne flere steder, tage tests så du kender din egen økonomi og derefter tage en kritisk snak i banken om dine muligheder.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *