Rengøring – Dit online leksikon

Opvaskemidler: Til rengøring skelnes der mellem opvaskemidler til manuel opvask og maskinopvask. Midler til manuel opvask indeholder et syntetisk tensid, sulfosæbe, som emulgerer og dispergerer fedt og andet snavs, forstærket af den manuelle bearbejdning. Samtidig bevirker det, at vandet “løber af”” uden at efterlade pletter og kalk.

Midlet bør have en pH-værdi omkring 6-7 af hensyn til hænderne, men det vil dog altid fjerne lidt af hændernes naturlige fedtlag. Maskinopvaskemidler skal være mere snavsløsende og kalkbindende, da den mekaniske påvirkning udelukkende stammer fra vandstrålerne. Derfor vil de foruden tensider også indeholde en vis mængde alkali og ofte enzymer.

Omslutning er et populært udtryk for tensiders evne til at dispergere snavset. Tensidmolekylerne lægger sig rundt om snavspartiklerne, og holder dem svævende i vandet.

Rengøring af ovne

En ovn er et lille lukket rum, som kan opvarmes og bruges til at tilberede mad. Ovne kan være integreret i et komfur, indbygget i køkkenelementer eller være et selvstændigt element. Overordnet skelnes mellem to teknologier: gas og el.

Der findes kun få gasovne på markedet, mens den traditionelle el-ovn findes i utallige varianter og med en masse forskellige funktioner som varmluft, grill, damp, mikrobølger, timer osv. De fleste nyere ovne er med katalyse, som er et renseprogram, der køres efter de medfølgende anvisninger.

En anden rengøring og rensefunktion er det såkaldte pyrolyse, der opvarmer ovnen til 500C, hvorved alle fedt- og madrester brændes til aske, der let kan fjernes med en klud. Ved brug af pyrolysefunktionen er det ligeledes vigtigt at følge brugsanvisningen.

Opvaskemaskiner: Alle de processer, der foregår ved den manuelle opvask, kan bygges ind i en maskine, der skyller af, vasker, skyller og tørrer. Der er flere fordele ved opvaskemaskinen, men den største er den, at man i vaskevand, afskylningsvand og tørrefasen kan bruge høje temperaturer og dermed sikre en høj hygiejnekvalitet.

Yderligere er vandforbruget som regel mindre end ved en almindelig håndopvask. I storkøkkener, hvor hygiejne skal være i højsædet, er det et krav, at man bruger maskiner til opvask, og at temperaturen skal kunne komme op på 80C. Få 3 superfordelagtige tilbud på billig rengøring i Fredericia.

Da den mekaniske påvirkning, man opnår ved den manuelle opvask, i maskinen udelukkende erstattes af vandtryk, er det nødvendigt at bruge et kraftigt virkende opvaskemiddel med en høj pH-værdi, dog lavere, hvis man også tilsætter enzymer.

Piassava, pil, pimpsten og petroleum

Piassava er plantefibre, der stammer fra visse palmers bladskeder og -stilke. Taverne er brunlige og tykke, men bøjelige. Bruges til gadekoste, gulvskrubber og andre stive børstetyper.

Piletræets grene er stærke og bøjelige og er derfor velegnet til fletning. De tynde vidjer bruges til kurve og andre småting, mens de kraftige er velegnede til fletning af lette møbler.

Pimpsten er en lavaart, der har en sammensætning som granit. Da lavaen i sin tid fik en relativ hurtig afkoling er pimpsten stærkt blæret og ligner en hård svamp. Bruges som slibe- og skuremiddel.

Periodiske system er et skema over grundstofferne, ordnet efter atomnummer og opsat i vandrette rækker og i perioder, som er anbragt over hinanden, således at grundstoffer med samhørende kemiske og fysiske egenskaber kommer i samme lodrette gruppe.

Petroleum er en blanding af kulbrinter, der er udvundet fra jordolie, Tidligere meget brugt som brændstof og til belysning. Da det er et opløsningsmiddel, er det muligt at bruge til visse rengøringsopgaver i Vejle.

pH-værdier er en talrække fra 0-14, der angiver vandige opløsningers måde at virke på. 7 står for en neutral reaktion. Fra 0-6 er reaktionen sur og fra 8-14 er den alkalisk/basisk.

Paraffinolie er en tyktflydende væske uden farve og smag, der er fremstillet på paraffinbasis. Bruges som afføringsmiddel og kan bruges til oliering af stenplader.

Oxydering er en kemisk iltningsproces, som sker naturligt eller man-made. Luftens ilt oxyderer aluminium, mens man kan oxydere sølv, så der fremstår sorte mønstre.

Pariserrødt også kaldet engelsk rødt. Et rødt farvepigment med et højt indhold af ferrioxid (FQZO3). Kan fremstilles ved en finmaling tilbud af mineralet blodjernsten. Tidligere brugte man pariserrødt blandet med wienerkalk til pudsning af sølv og glas.

Perlemor er det indre lag af muslingeskaller og visse sneglehuse, som fortrinsvis består af kalciumkarbonat. Lysets brydning i de fine tynde lag giver et farvespil fra hvidt til grønt, blåt og violet. Bruges til smykker, kunstværker eller indlæg i møbler. Rengøring foretages med lunkent vand.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *