Sådan fungerer et solvarmeanlæg

Et solvarmeanlæg fungerer ved, at dagslyset rammer solfangeren, der i princippet er en radiator, hvori der cirkulerer en væske. Væsken opvarmes og pumpes ind i huset, hvor den afgiver sin varme til det varme  brugsvand i en varmtvandsbeholder. Når væsken er kølet af, pumpes den tilbage til solfangeren, hvor den igen bliver opvarmet osv. Et solvarmeanlæg kan typisk dække 2/3 af en families energiforbrug til varmt brugsvand. Men det afhænger selvfølgelig både af familiens badevaner, solfangerens størrelse og dens placering. Moderne solfangere er så effektive, at de kan producere energi selv på en overskyet vinterdag, da det diffuse vinterlys også indeholder energi.

Solfangeren

Væsken, der cirkulerer i solfangeren, skal være frostsikret for at undgå sprængninger, når det er frostvejr. Som oftest bruger man kemikalier, der minder om kølervæske til biler. Denne væske strømmer i en række kanaler eller rør, der på ydersiden er forsynet med en sort belægning, fordi det opsuger lysenergien bedst. Selve kanalerne kan være lavet af kobber, der leder varmen bedst. Solfangeren er som regel forsynet med en  glas- eller plastoverdækning, der fungerer som et drivhus og beskytter kanalerne mod vejrliget og fodbolde. Solfangeren vil være isoleret på bagsiden for at holde yderligere på varmen. Et solvarmeanlæg med et areal på 4-6 m2 vil være passende til de flestes behov.

Placering

Et solvarmeanlæg skal helst vende mod syd, og den skal opsættes med en hældning på 45°. Den kan placeres hvor som helst men det  mest almindelige er på husets tag. Har man fladt tag, findes der stativer til montering af solfangeren i den rette vinkel. Selve solfangeren med væske vejer kun 20-30 kg pr. m2 og kan monteres på ethvert tag. Solfangeren kan placeres mod andre verdenshjørner end stik syd, og nedsættelsen i ydelse kan ofte kompenseres med et større areal på fangeren. Hældningen har også betydning for effektiviteten, og der findes beslag til montering, der kan kompensere for andre taghældninger end 45°.

Hvis man synes, at solfangeren skæmmer husets udseende, kan fangeren placeres f.eks. i en baghave eller på en carport. Man skal blot være opmærksom på, at lange ledningsføringer spilder noget af varmen. Det siger sig selv, at der ikke må falde skygge fra store træer eller bygninger på solfangerens flade.

Varmtvandsbeholderen

Man kan installere en separat varmtvandsbeholder til optagelse af solvarmen. Ved nyinstallationer af solvarmeanlæg vil man dog ofte vælge en beholder, der både kan udnytte solvarmen og varmen fra fyr eller fjernvarme. Væsken fra solfangeren kan enten strømme gennem en varmespiral i beholderens bund eller gennem en kappe uden på tanken med det varme brugsvand. En varmtvandsbeholder på 2-300 liter vil være ideel til det almindelige danske parcelhus. Varmtvandsbeholderen er forsynet med forskellig automatik:  En skoldningssikring lukker automatisk koldt vand ind i varmtvandsbeholderen, hvis temperaturen bliver for høj.

På mørke vinterdage kan det knibe med at få brugsvandet varmt nok, og derfor er næsten alle varmtvandsbeholdere også forsynet med opvarmningsmulighed fra fyret. En termostat vil sørge for automatisk indkobling. Om sommeren vil mange husejere foretrække at slukke for fyret og dermed spare det såkaldte tomgangstab. For at sikre, at  vandet altid er varmt nok, forsynes mange varmtvandsbeholdere med en el-patron, der kan supplere solvarmen. El-patronen kobles også automatisk til, hvis temperaturen i varmtvandsbeholderen bliver for lav.

Drift

Når først et solvarmeanlæg er installeret og kørt ind, passer det sig selv og der er praktisk talt ingen vedligeholdelse. Man kan vaske dæklaget, hvis der har været stort nedfald af sod, støv eller pollen om foråret. VVS-installatøren vil også aflevere en brugervejledning, der giver nærmere anvisninger, f.eks. på hvad der skal ses efter ved overgang fra sommer til vinter.

Til slut et tip: Få 3 gratis tilbud på installation af et solvarmeanlæg. Vi har samlet en stribe VVS installatører på alle de emner som vvs-faget omfatter og du vil derfor kun blive kontaktet af vvs-installatører med mange års viden på netop det felt, som din vvs-opgave hører til. Når vi har verificeret din sag, vælger vi 3 vvs-installatører. I løbet af få timer bliver du kontaktet for en uforpligtende dialog og eventuel afgivelse af et lokalt tilbud. Med vores enestående computersystem, finder du lettere den helt rette vvs-mand til din sag. Du slipper derfor selv for at skulle spilde din værdifulde tid på at søge efter kvalificeret vvs-hjælp.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *