Svingkraner – hvad er det egentlig for en størrelse?

Mange virksomheder har brug for at få flyttet forskellige emner i løbet af en arbejdsdag, og til sådan et formål anvendes ofte en svingkran ; men hvad er en svingkran egentlig?

FAKTA
Definitionen på en svingkran er, at det er en kran, der er monteret på en væg, i loftet eller
på en fritstående søjle, og som har en vis bevægefrihed med den byrde, som skal løftes.

Der findes forskellige typer af svingkraner, lige fra loft- og vægmonterede til gulvmonterede søjlesvingkraner samt flytbare (mobile) svingkraner. Søjlesvingkraner kan fås både med og uden fodplade til gulvmontering af søjlen.

De tre mest almindelige typer af svingkraner er:
1) Søjlesvingskran (gulvmonteret eller mobil)
2) Vægmonteret svingkran
3) Elektrisk svingkran med rotation (360 grader)

Flyt både små og store emner

En svingkran kan flytte mange forskellige størrelser og typer af emner, og uanset om det er 10 kg. eller flere ton, så vil en svingkran kunne klare løfteopgaven, der hvor der er behov for gentagne gange at lave samme løft inden for et afgrænset område – eksempelvis af- og pålæsning af emner.  

Mange virksomheder har gentagne løfteopgaver inden for et afgrænset område, og benyttes der ikke løfteudstyr til sådanne typer af løfteopgaver, er det meget hårdt for de medarbejdere, som skal varetage denne opgave. Gentagende løft af tunge, men også lettere, emner er meget hårdt for kroppen, og medarbejderne risikerer at få både smerter og skader som følge af de mange løft. Udover at medarbejderne kan få skader og smerter, er risikoen også, at emnerne lettere bliver beskadiget, når de løftes manuelt. Når emnerne håndteres af mennesker, bliver det lettere udsat for skader som tab, stød og knæk – en svingkran håndterer derimod emnerne med største forsigtighed og taber heller ikke emnerne, som mennesker er disponeret for at gøre.

Spar tid og penge

Udover at en svingkran har de mange åbenlyse fordele i forhold til reducering af skader ved løft på både medarbejdere og emner, så kan den også spare en virksomhed både tid og penge. Den hjælper med at optimere produktionen samt øger effektiviteten i forhold til de emner, der skal flyttes, således det bliver gjort på den mest optimale og tids- og ressourcebesparende måde. En svingkran vil ofte blive placeret det sted i virksomheden, hvor den gør den største gavn; altså der hvor den kan klare de fleste og tungeste opgaver, for på den måde at optimere mest muligt. Da en svingkran både kan være loft-, væg- eller søjlemonteret samt mobil, er der næsten ikke grænser for, hvor man kan anvende en svingkran; og langt de fleste virksomheder vil kunne have gavn af denne type kran i hverdagen i forhold til løft samt flytning af forskellige emner.

Uanede muligheder

De fleste typer af virksomheder, som har brug for gentagne løft af emner, anvender svingkraner i et større eller mindre omfang. Da svingkranen kan løfte både små og store emner, kan bruges på lokationer med lav loftshøjde og kan bruges udendørs, så er der ikke mange begrænsninger for, hvor man kan opsætte en svingkran.

Den mobile svingkran giver også virksomheden mulighed for at flytte rundt på svingkranen alt efter, hvor løfteopgaven skal løses, og den låser samtidig ikke svingkranen på en fast position i virksomheden. Der findes også mobile svingkraner, der eksempelvis kan monteres fast på ladet af en bil, så selv små køretøjer har mulighed for at anvende svingkran til forskellige løfteopgaver på differentierede lokationer.

Så svingkranen kan flytte både små og store emner, den kan spare tid og penge, og den kan bruges overalt; kort sagt; en svingkran giver uanede muligheder for hjælp til løfteopgaver.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *