Trafikulykken – hvad skal du være opmærksom på?

I 2013 var det samlede antal dræbte og tilskadekomne I trafikken faldet med 5 procent I forhold til året før, hvilket var en markant ændring til det bedre. Det betød samtidig, at det var det år med færreste rapporterede trafikulykker siden 1930’erne. Det ændrer dog ikke på det faktum, at risikoen for en trafikulykke desværre ikke er noget, som man kan se sig fri for, så længe man befinder sig i trafikken. Der er stadig mange, der er så uheldige at komme ud for uheld i trafikken. Det er derfor vigtigt, at man ved hvad man skal være opmærksom på i forhold til trafikulykker.

Husk at være opmærksom i trafikken

For det første kan man prøve at beskytte sig selv bedst muligt ved at køre fornuftigt og efter færdselsreglerne. Dette er dog desværre ikke altid nok, da man stadig kan komme ud for tekniske uheld eller at andre billister ikke følger reglerne. Man gør derfor klogt i, at sikre sig, at man har beskyttet sig selv bedst muligt, hvis nu uheldet var ude, og man blev involveret i en trafikulykke. Det gør man først og fremmest ved at sørge for, at ens sikkerhedssele er spændt. Man har desuden et moralsk ansvar, hvis ens medpassagerer ikke har taget deres på, og man bør derfor opfordre dem til det, eller sågar kræve, at de tager deres sikkerhedssele på. Man kan med fordel referere til, at det siden 1976 har været lovpligtigt, at have sikkerhedssele på, hvis man sidder på en af forsæderne. Og siden 1990 har det også været lovpligt, at have selen på, hvis man sidder på en af bagsæderne. Det er derfor ikke urimeligt, at forvente ens medpassagerer tager deres sele på når de kører med én.

Man skal også være opmærksom på, at man har et medansvar når det kommer til trafikulykker. Hvis man er vidne til sådant et bør man straks tilkalde en ambulance ved at ringe 112. Hvis man har lært at udøve førstehjælp er man også moralsk forpligtiget til at gøre dette, og hjælpe efter bedste evne. Man skal dog være opmærksom på, at man kun skal udøve dette, hvis man ved hvad man laver, da man ellers kan risikerer at gøre større skade end gavn.

Ulykkesforsikring

Alle danske bilejere må antages at have tegnet en ansvarsforsikring, da det er lovpligtigt ved køb af bil. Man skal dog være opmærksom på, at en ansvarsforsikring ikke dækker alle former for uheld. En soloulykke vil for eksempel ikke være dækket af ansvarsforsikringen. Her vil det derfor være klogt, at tegne en ulykkesforsikring, så man er sikker på at være økonomisk dækket uanset hvilken ulykke, man måtte være så uheldig eventuelt at komme ud for. Under alle omstændigheder bør man være opmærksom på, at man sørger for at dokumentere ens ulykke, og at man som følge af denne har pådraget sig en personskade. Man skal derfor sørge for, at opsøge ens læge så hurtigt som muligt, og senest 3 dage efter ulykken har fundet sted. Her skal man gøre ens læge opmærksom på alle de smerter og symptomer man måtte have, da man ellers ikke vil kunne få erstatning for ens gener på længere sigt. I værste tilfælde kan man risikere at få alvorlige smerter og tab af erhvervsevne, men ikke være i stand til at få nogen økonomisk kompensation, hvis man ikke har oplyst ens læge om disse gener til at starte med. Det skal nemlig fremgå i journalen, så man altid kan dokumentere, hvilke personskader man har fået ved trafikuheldet. I perioden efter ulykken skal man derfor opsøge en læge, hvis symptomerne ikke forsvinder eller hvis de endda bliver værre.

Hvad skal man være opmærksom på efter ulykken

En trafikulykke vil af de fleste mennesker opfattes som en frygtelig oplevelse, og af en sådan karakter, at det kan tage meget lang tid at bearbejde det chok, som man kan få. Det kan for mange menneske være svært, at forstå hvad der er sket, og nogle vil også opleve, at de kommer til at føle en skyld over ulykken. Det er en reaktion, som tit også forekommer selv hvis der ikke var en reel mulighed for at forhindre ulykken. Det vil naturligvis medføre en enorm sorg, og rumsterer rundt i bevidstheden i meget længere tid en hvad omgivelserne måske forventer. Det vil derfor i mange tilfælde være klogt at opsøge noget professionelt hjælp, så man kan få sorgen bearbejdet under ordnede forhold. Det gøres ved at henvende sig til ens egen læge eller på skadestuen, som derefter vil henvise til den rette krisehjælp. Det er vigtigt, at man ikke går rundt med den store sorg selv, da man i sidste ende kan risikerer at få så alvorlige psykiske sorg, at man vil få en permanent nedsat livskvalitet.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *