Valg af ammeundertøj som førstegangsgravid

Amme bh som førstegangsgravid

Som førstegangsgravid er de fleste kvinder igennem et kæmpe “uddannelsesforløb” fra den dag de står med en positiv test i hånden.

Der skal googles og læses brochurer fra læge og jordmødre om graviditeten, kost, hvor meget motion, og er fosteret nu på størrelse med en reje eller måske snart en blomme?

Derefter starter den store inspirationsrunde for at finde den rigtige barnevogn, tremmeseng og autostol, på samme tid som netbutikkerne bliver flittigt besøgt når du endelig har været til kønsscanning og ved om der skal shoppes lyserødt eller lyseblåt. Mange kvinder nyder denne redebygnings periode, og heldigvis er der også mulighed for at shoppe lidt ekstra til sig selv!

Udover at du igennem graviditeten skifter dit almindelige tøj ud med de mere elastiske ventebukser, så er det også en god ide, at anskaffe dig noget undertøj der er behageligt før og efter fødsel.

En amme bh er en speciel form for bh, der har en praktisk lukning på stropperne, eller kan “vippes ned” foran på bh’en, så du praktisk kan komme til at amme dit barn. Inden du har forsøgt at amme, ved du måske ikke helt hvor praktisk dette er, når du kommer til at tilbringe timevis i  sofaen med at amme. Grunden til du ikke kan bruge din almindelige bh, er ikke kun fordi det skal være praktisk, det er også fordi dine bryster vil vokse i løbet af graviditeten, og til sidst vil du være vokset ud af din almindelige bh. Tænk også på at dine bryster kan blive op til 3 størrelser større i perioder under amningen, så vil en almindelig bh slet ikke være strækbar nok til at være behagelig. Det er også anbefalet at man ikke bruger en bh med bøjler til når du ammer, da de kan klemme for mælketilførslen og i værste fald føre til brystbetændelse.

Valg af amme bh

Når du ikke længere kan passe din almindelig bh under graviditeten, så kan du med fordel købe din første amme bh.

Vælg en til den første tid, som er uden bøjler, og i et strækbart materiale. Du tænker måske at en bh uden bøjler ikke giver dig støtte nok? De fleste amme bh’er giver god støtte selv om de er uden bøjler, og du kan ligeledes vælge en amme bh med indlæg, så det minder mere om en almindelige push up bh. Skulle du have en stor barm, og er mere komfortabel med en amme bh med bøjler, så findes der også nogle gode modeller på markedet, med f.eks. gelebøjler, som f.eks. Carriwells sømløse gelebøjle bh. Her er bøjlerne i en blød gel nemlig så fleksible, at de understøtter de naturlige ændringer i din barms form og størrelse.

Når du skal købe en amme bh,  er det vigtigt at vælge en af bløde / åndbare materialer. Den skal være behagelig både for dig og baby at ligge op af. Dertil skal den kunne justeres i stropperne og bag til. Du vil hurtigt efter fødselen smide nogle af dine graviditetskilo, så din omkreds bliver mindre, derfor er det en god ide at den kan strammes ind, eller du evt har en bh forlænger til den første periode efter fødselen.

En uges tid efter fødslen, vil det hårde brystspræng du har oplevet, gradvis aftage. Først her anbefaler vi at du begynder at tænke på at få købt 1-2 amme bh’er mere til din garderobe.

Ammetøj og tilbehør

Når du skal tilbringe en del tid med at amme dit barn, findes der også en masse smart ammetøj på markedet. Mange køber toppe og t-shirts som er kombineret vente og ammetøj. Dette fordi når du skal amme, er det en fordel du ikke skal have alt tøj af, eller hive op i det og blotte hele maven. Et par smarte ammetoppe er fint at have i basis garderoben, så kan du bruge en almindelig kimono, cardigan eller skjorte udover; så er det nemt og praktisk at amme. En rigtig god ammetop har også tilstrækkelig støtte, så de kan bruges uden en amme bh under, hvilket er rigtig behageligt de dage hvor du kan opleve brystspændinger og ømme mælkeknuder.

Ammeindlæg er ligeledes noget du ikke kan undvære når du ammer. Om du ønsker at bruge engangs ammeindlæg, eller vaskbare, er en smagssag. Det praktiske ved engangs/papirsindlæg, er at de fleste på markedet i dag har en god sugeevne, og det er nemt og praktisk at skifte og smide ud. De vaskbare indlæg har den fordel at de er miljøvenlige, og en mere økonomisk løsning. De fleste gode vaskbare ammeindlæg i dag, har også en rigtig god sugeevne. Ammeindlæg i uld, anbefales at bruge, uanset om du ønsker at bruge engangsindlæg. Især når det er køligt eller du oplever brystspændinger, kan de sørge for at holde dine bryster varme og tørre, og med det undgår du bedre brystbetændelse.

Og med det ønskes du god shopping, redebygning og planlægning, og tillykke med din graviditet!

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *