4 grunde til at vælge komposithegn

Er dit næste gør-det-selv projekt et nyt hegn, men har du ikke ville kaste dig ud i byggeprojektet endnu? Er du træt af at skulle bruge mange timer på at behandle og male træet inden du overhovedet er gået gang med byggeprojektet, for herefter at tilpasse træets længde og størrelse til det ønskede resultat? Bare rolig – et komposithegn kan løse mange af problemerne for dig!

Hvad er komposit?

Komposit er et materiale som er lavet af mere end bare ét stof. Betegnelsen komposit dækker over et produkt, som er sammensat af to eller flere materialer. Kombinationen af disse sammensatte materialer resulterer i et produkt med stor styrke og stivhed, og hvis egenskaber samtidig kan skræddersyes hvad angår kemikaliebestandighed, brandbestandighed og termisk isolering.

Plast forstærket med forskellige former for fibre udgør en væsentlig del af de kompositmaterialer vi anvender. Glasfiber-forstærket plast, som vi bl.a. kender fra vindmøllevinger, skibe, tanke og både, er i dag det næstmest udbredte komposit materiale efter armeret beton. Plastkomposit er den tredje mest udbredte form, som mest anvendes til udendørs projekter, da det har en langt længere holdbarhed end andre træmaterialer. Komposit brædder består af 60 pt. træ, 30 pt. plastik og 10 pt. bindemiddel og farvestof. Plastikken i brædderne er årsagen til at det kan holde til vind og vejr. Hvad mange dog ikke ved er, at det er meget miljøvenligt, da de fleste typer er lavet af genbrugstræ.

Plastkomposit er godt alternativ

Plastkomposit er et godt alternativ til materialer som f.eks. stål, aluminium og træ, da det giver en betydelig vægtbesparelse og holder lige så godt. En klar fordel er de enkelte komponenters specifikke egenskaber og lave vægt, samt at det er muligt og nemmere at fremstille komposit til helt bestemte formål og efter ønske. Et kompositemne kan således ved sin materiale kombination sammensættes og konstrueres med en bestemt belastningstype for øje og opgaveformål.
Kombinationen af glasfiber og plastik er specielt god til hegnkonstruktion, da de begge giver træets naturlige og tidsløse udseende. Herudover skaber plastikken et langtidsholdbart produkt, som også er stabilt og udskiller fugt.

Komposit terrassebrædder er helt fri for gift

I forhold til trykimprægneret træ er det en meget stor fordel, at der slet ikke anvendes giftige kemikalier i fremstillingen af komposit brædder. Det fremstilles ofte af genbrugsmaterialer, og når det skrottes, kan det bruges til nyt komposittræ. Det er meget sundere for os og miljøet end trykimprægneret træ, og det er en vigtig faktor når vi kommer til at have meget kontakt med det i hjemmet.

Komposit kræver mindre vedligeholdelse end træ, det er miljøvenligt og fri for gift. Herudover holder komposit træ længere end normalt træ. Det er meget modstandsdygtigt over for termitter og andre træspisende insekter, og der afgives ikke så let splinter så det er mere sikkert for børnene.

Vedligeholdelsesfrit

Det er vedligeholdelsesfrit og kræver ingen vedligeholdelse, udover en vask 3-4 gange årligt, for at bevare materialet og det flotte udseende. Du slipper derfor for at skulle male eller oliebehandle hegnet, som man skal ved normalt træ. Kompositmaterialet kommer færdigbehandlet fra fabrikken, så du kan gå i gang med at bygge dit hegn eller terrasse med det samme. Du slippet altså for at bekymre dig om at give det en omgang maling, oliebehandling eller lignende. Kompositbrædderne kan også bestilles på special mål, så der ikke er noget bøvl med at måle brædderne op til projektet.

De bedste fordele

Den største fordel ved komposit terrassebrædder eller til et komposithegn er, at de ikke skal males, lakeres eller oliebehandles som trykimprægneret træ og andre slags træ skal. Det trykimprægnerede eller oliebehandlede hegn skal behandles ca. hvert tredje år, men det slipper du for med komposithegn. Prisen er oven i købet meget billigere end andre hårde træarter, som ikke er trykimprægneret. Derfor kan komposit hegn være det rigtige valg af materialer, hvis du vil undgå trykimprægneret træ, som kan købes til rimlige penge. Det er svært at give en præcis levetid på brædderne, men nogle producenter giver en garanti på 15 år, hvilket er sammenlignelignet med trykimprægneret træ og grantræ. Eg og teak brædder kan dog holde længere, men de er også væsentlig dyrere i forhold til både komposit træ, grantræ og trykimprægneret træ.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *