Er det okay at bruge en hundegård?

På mine blogs om hunde har jeg ofte set debatten gentaget: Er det ok at have en hundegård? Det er der mange meninger om, og efter min vurdering er spørgsmålet i sig selv meningsløst. Man burde nærmere spørge: På hvilke måder kan man have en én? Det er altså ikke bare et spørgsmål om, hvorvidt den enkelte børe fare ud og købe en hundegård.

Der er helt ok at have én, hvis man forstår hundens behov og reagerer på dem. Nogle af de behov, som alle hunde har, er behovene for aktiviteter og stimulation. Det første kan fx indbefatte, at man lufter hunde, cykler med den, har den med til træning eller måske jagt. Det andet, altså stimulation, har at gøre med at give hunden nogle udfordringer, hvilket den jo også til dels for i nogle af de nævnte aktiviteter.

Forsvar for hundegårde / løbegårde

Hvis man forstår hundens behov og gider bruge tid sammen med den, så kan jeg faktisk ligefrem se nogle eksempler, hvor gården er en fordel – og ikke en ulempe. Selv har jeg efterhånden mange gange oplevet, hvorledes hundene har brug for ordentlig hvile, når de kommer hjem fra en lang jagt- eller træningstur.

Men problemet er – sådan som jeg ser det – at de ikke kan få det lidt for sig selv, når de har brug for hvile. Når jeg går rundt i huset og tænder fjernsyn og snakker i telefon, ja, så kigger de altid lige op for at se, hvad der sker. De gør det, selvom de i virkeligheden har behov for søvn, hvile. I den slags tilfælde vil jeg faktisk godt forsvare gårdene og fremhæve, at en hund nogle gange gerne vil have det lidt for sig selv – så længe det ikke er hele dagen.

Fordelene er mange. Du kan få ro til at gøre rent i huset, når de er i løberen. Det har mange stor glæde af. Du har også fuld sikkerhed for, at de ikke render væk eller laver skader på ting. I denne sammenhæng er det i øvrigt også vigtigt, at du har en hundeforsikring.

Er de dyre?

I dag kan man købe moduler, som man selv kan sammensætte derhjemme. Jeg har set eksempler på mindre løsninger, som koster lidt over to tusinde, og det er for en størrelse på 335 x 183 cm. Efter min mening er dette ikke helt stort nok. Det afhænger selvfølgeligt af, hvilken hund du har. Og det afhænger også af, hvor ofte den er ude af løbegården. Efter min vurdering bør den være noget større. Man skal også være opmærksom på, at hunden skal vænnes til at være i den. Du kan ikke bare smide den derud med det samme og forvente, at alt kommer til at gå godt. I starten vil de måske gø og pibe lidt, ligesom de første ture i bilen. Men de kan vænne sig til det.

Når du køber moduler, som skal sættes sammen, bør du tænke på, hvad der skal være i bunden. Det går ikke med græs- eller jordbund. Det bliver meget beskidt derinde med tiden, en ren mudderpøl. Det bedste er fliser. Så begynder de heller ikke at forsøge at grave sig ud.

Hvad med placeringen?

De fleste har deres løbegård ud mod vejen – Hvilket er helt forkert efter min mening! Det skaber en masse larm fra hundene, for de fleste vil have svært ved ikke at gø, når der går nogen forbi ude på vejen. Det kan give en masse problemer med naboer osv. Placér hellere gården på den side af grunden, der vender væk fra vejen. Det giver mere ro. Og skulle der endelig komme en indbrudstyv, så skal de nok sige til alligevel. – Husk i øvrigt altid frisk vand.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *