Sådan plejer man sine trægulve

Trægulve er noget af det allersmukkeste, man kan have i sit hus og lejlighed. Hvis man vælger at have et trægulv, følger der dog også nogen forpligtelser med, da et sådan gulv skal plejes og passes, så det holder bedst muligt. Der er flere forskellige tiltag man kan gøre sig, som alle er med til at holde ens gulv bedst muligt og sørger for, at det bedst muligt holder farven og er modstandsdygtigt i overfladen. Man kan kaste sig ud i en ludbehandling, da den udskyder den ændring, som kan være i træets farve.

Hvis man ludbehandler sit gulv, vil træet altså beholde samme farver over længere tid. Man skal dog være opmærksom på, at en ludbehandling har intet at gøre med selve beskyttelse af overfladen af træet – det beskytter ikke mod slid eller andet, det er kun en beskyttelse af farven så at sige. Når man kaster sig ud i en ludbehandling, skal man til at starte med, begynde at vaske gulvet rigtig grundigt i vand og trærens. Gulvet skal være helt rent for fedt og skidt. Det skal vaskes flere gange, hvis det er nødvendigt – vigtigt er dog, at det er rent, før den reelle ludbehandling startes.
I mange tilfælde vil det være nødvendigt med gulvafslibning, for at komme helt i bund, eller for at fjerne lak.

Dernæst skal gulves tørre og man kan passende lige tjekke en ekstra gang, om det er rent. Nu kan man begynde selve ludbehandlingen; det kan være en god ide, at hælde luden i en spand, så kan man bedre styre det, og man er sikker på, at alt luden ikke ligger i bunden, som det oftest gør i dunkene. Luden males på gulvet i samme retning som årerne. Når gulvet er blevet påført luden, skal det tørre i en time ca. Og dernæst vaskes gulvet godt af endnu engang.

Sæbebehandlingen kan gøre gulvet mere robust

Hvis man har et gulv, som er fx fyr eller gran, så det er også en lidt blødere træsort og netop derfor, kan det være hensigtsmæssigt at give gulvet en sæbebehandling. Når gulvet bliver tilsæt natursæbe, vil det skabe en mere robust overflade. Først skal gulvet vaskes af i behandlingen i trærens og vand; processen skal gentages indtil det er helt rent og fri for pletter. Dernæst kan man blande sin natursæbe med vandet, og begynde sæbebehandlingen. Gulvet skal vaskes i årernes retning. Det kan man være en rigtig god ide, at have to spande, så man altid har en spand med rent vand, når man vasker gulvet.

Grundolie bevarer gulvets overflade

Når man giver ens trægulv en oliebehandling, får man også lukket af i overfladen på træet; i praksis betyder det, at der sker en blokering, at træet bliver forseglet så at sige, derfor bliver det også sværere for fedt og snavs, at trænge ned i. Derudover er det også med til at bevare udseendet i træet. Hvis det er et lille areal, som skal behandles, så kan det sagtens blive gjort manuelt og i hånden. Det anbefales dog, at hvis det er et større areal, er det bedst at bruge en maskine, for at få det bedste resultat. Endnu engang er det vigtigt, at man begynder processen med at vaske gulvet godt og grundigt af i trærens, så det er helt klar. Gulvet skal være helt rent – når det er blevet rengjort hundrede procent, så skal det tørre i otte timer, så det er klar til næste trin i processen. Efter det er helt tørt, så kan man begynde at påføre olien. Man kan bruge en malerulle eller en pensel, hvorefter det skal stå og tørre i ca. 15. Minutter. Man skal blive ved med at male gulvet, indtil man kan se, at overfladen er mættet i olie – hvis olien trænger ind i gulvet, er det et tegn på, at den kan tåle mere. Derefter skal olien arbejdes ned i træet; det gøres ved, at det bliver poleret ned i træet med en polerepad. Efter dette trin skal det overskydende olie fjernes fra gulvet med en klud til formålet. Det er vigtigt, at overfladen ikke virker våd. Gulvet er ca. 5 dage om at blive helt gennemhærdet og tørret fra olie-processen. Det er en god ide, at bruge natursæbe til at vaske gulvet med efterfølgende og holde det ved lige.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *