En advokat til separation og skilsmisse

Skilsmisseadvokat

I forbindelse med separation eller skilsmisse kan en advokat hjælpe med at tage stilling til en række forskellige spørgsmål. Vilkår i forbindelse med separationen eller skilsmissen. De vilkår, der er blevet fastsat ved dom, afsagt her i landet, gælder også ved en efterfølgende skilsmisse på grundlag af separationen, jævnfør Ægteskabsloven § 45. Opnås der skilsmisse via en advokat på andet grundlag end separationen, fx på grundlag af grov vold. Gælder de ved separationen fastsatte vilkår ikke uden videre efter skilsmissen. Ved en advokat separationsdom kan der dog træffes bestemmelse om, at den derved fastsatte bidragspligt ikke gælder efter skilsmisse.

Ved separation eller skilsmisse skal der træffes bestemmelse om en eventuel bidragspligt. Der må her sondres mellem spørgsmålet, om den ene ægtefælle skal betale bidrag til den andens underhold efter separationen eller skilsmissen; bidragspligt. Dette er fastsat i Ægteskabsloven § 49. Det anbefales at indhente 3 tilbud på advokathjælp. Parterne kan selv indgå en aftale derom, men gør de ikke det, må spørgsmålet om bidragspligt afgøres af retten, jævnfør Ægteskabsloven § 50. En dom kan gå ud på, at der ikke er bidragspligt, at der er en nærmere fastsat tidsbegrænset bidragspligt, eller i helt specielle tilfælde en tidsubegrænset bidragspligt.

Bevilling via advokat til separation eller skilsmisse

En aftale kan principielt have tilsvarende indhold. Statsforvaltningen kan kun give bevilling til separation eller skilsmisse uden advokat, hvis der er enighed om bidragspligten. Derimod kan bevilling godt gives, selv om parterne ikke er enige om bidragets størrelse. Det det så blot kan overlades til statsforvaltningen at fastsætte bidragets størrelse. Parterne kan også aftale bidragets størrelse. Er der ikke enighed om det, kan størrelsen fastsættes af statsforvaltningen, jævnfør Ægteskabsloven § 50. Det er statsforvaltningen, der fastsætter bidragets størrelse også i de tilfælde, hvor det er retten, der har afgjort, at der skal være en bidragspligt.

Bidragspligten bortfalder i øvrigt, hvis den berettigede gifter sig igen, eller hvis en afparterne dør, jævnfør Ægteskabsloven § 5. En aftale om bidragspligt eller bidragets størrelse kan efter omstændighederne ændres ved dom. Endvidere vil en dom om bidragspligt også kunne ændres ved en ny dom, jævnfør Ægteskabsloven § 53. Indhent 3 tilbud på advokat assistance. En lidt videre adgang til ændring af den af statsforvaltningen fastsatte størrelse af bidraget findes i /EL § 53, stk. 23. Der skal tillige tages stilling til, hvem der skal have lov at fortsætte et eventuelt fælles lejemål af lejlighed, jævnfør Ægteskabsloven § 55. Der henvises til lejelovgivningens regler derom.

Parterne skal være enige

Ægteskabsloven § 55, stk. 2 giver mulighed for at træffe afgørelse om tilfælde, hvor ægtefællerne har boet i en lejlighed i en ejendom, der tilhører den ene ægtefælle. Det gælder også hvor ejendommen indeholder flere beboelseslejligheder. l sådanne tilfælde kan retten efter omstændighederne ved en separations- eller skilsmissedom pålægge ejerægtefællen en pligt til at udleje en lejlighed til den anden ægtefælle og fastsætte vilkår for have lejemålet. Parterne skal være enige om disse spørgsmål for, at der kan udstedes bevilling til separation eller skilsmisse, jævnfør § 42.

Tidligere skulle der tillige være enighed om såkaldt urimeligt ringe krav, for at separation eller skilsmisse kunne gives ved bevilling. Med ikrafttræden af ægtefælleskifteloven pr. l. marts 2012 skete der den ændring, at sådanne krav, der nu har hjemmel i Ægteskabsloven § 67, kan afgøres af skifteretten. Det er således ikke længere er nødvendigt, at parterne er enige derom for at få bevilling til separation eller skilsmisse.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *