Slå din egen håndbremse til, når du køber ny bil

– Inden du får set dig om har du fået købt katten i sækken

Kender du følelsen? Følelsen af at sætte sig ind i sin nye bil og bare vide, at I to bliver rigtig gode venner og kommer til at køre mange kilometer sammen? Og samtidig kan du dufte det spritnye interiør, se det første grus du slæber med ind i bilen og mærke rattet første gang i dine hænder. Man kører glad og stolt ud fra forhandleren og tænker på, hvor mange der nu kommer til at kigge, når du sidder dér i din nye bil. Det er meningen, at du skal ud og køre en lang tur for at nyde, at du endelig kan køre rundt i en ny bil for første gang. Så skal du hjem og vise den til dine forældre, søskende eller andre og så udbryder en af dem: “Nå hvor meget fik du så i rabat?” Rabat tænker du. Kan man virkelig få rabat på en ny bil? Måske der var andet du skulle have sat dig ind i, inden du underskrev kontrakten for bilen. Derfor er det godt at læse denne guide igennem inden du køber en ny bil.

Økonomisk overblik skaber ro

En bil bliver typisk finansieret gennem et billån, der løber over 7 år. En sådan finansiering laver man som regel hos forhandleren, men det er også muligt at snakke med sin bank om et alternativt lån. De fleste bilforhandlere samarbejder dog med banker, og derfor får man som køber normalt en god rente. Ved siden af finansieringen skal man også være opmærksom på, at der er en udbetaling på 20 procent af bilens værdi. Penge som man også skal være opmærksom på skal findes på den ene eller den anden måde.

En ting er den månedlige udgift hver måned til at betale af på bilen. Men med en bil følger der også mange andre driftsomkostninger. En bil skal jo have noget brændstof at køre på, hvad enten det er benzin eller diesel. Og alt efter hvor meget man bruger den, så kan det også hurtigt blive en dyr affære. I gennemsnit regner man med at det på benzin koster én krone at køre en kilometer og på diesel er det 80 øre pr kørt kilometer.

Hvert halve eller hele år skal der også betales grøn ejerafgift. Og det er forskelligt alt efter, hvad en bil kører på literen. Er en bil derfor økonomisk at køre i, så er vægtafgiften også tilsvarende lav. En stor bil, der ikke kører så langt på literen kan derfor være forbundet med store udgifter, når det kommer til den grønne ejerafgift. Så vær opmærksom på dette også.

Og så kan en af de helt store udgifter være forsikring. Der er en lovpligtig ansvarsforsikring som man skal tegne, når man køber ny bil. Og den kan variere meget i pris. Er det din første bil og er du samtidig ung, så er forsikringen typisk dyrere end hos en voksen, der ikke har haft nogle ulykker endnu og som kører som det der hedder elitebilist. Forsikringens pris følger også størrelsen på bilen. Så der er en række ting man også her skal overveje, når man vælger sin nye bil. Har din bil en værdi på over 50.000 kroner kan det også betale sig at tegne en kaskoforsikring.

Til sidst skal man huske på, at der er mange udgifter forbundet med vedligeholdelse af bilen. Bilen skal have serviceeftersyn, så skal den synes, der skal skiftes dæk engang imellem osv. Derfor betyder det ikke, at hvis du har råd til bilens pris, at du så har råd til de løbende udgifter. Skab dig derfor et overblik over din økonomi og hvad den kan bære af yderligere udgifter inden du køber en ny bil.

Vær sikker på, at du har valgt den rigtige bil

Når man har forelsket sig i en bil og tænker, den bil den skal jeg have, så slå lige håndbremsen i og overvej dit valg endnu en gang. Alt for mange begår den fejl, at de enten ikke har undersøgt markedet godt nok, så de betaler overpris eller måske har de ikke engang prøvekørt bilen endnu. Ingen af delene kan anbefales at undlade at gøre.

Man skal altid prøvekøre en bil for at se, om den svarer til ens behov. Skal man køre meget på motorvej, hjælper det fx ikke noget at købe en bil med en lille motor og stole på, når sælgeren siger, at den da sagtens kan gå fra 0-100 på 5 sekunder. Det skal testes ligesom siddekomforten. Der er ingen grund til at købe en bil, hvor man sidder dårligt eller hvor ens hoved støder mod taget. Eller måske kan man ikke engang nå pedalerne i bilen. Det er nemlig ikke alle bilmodeller, der har de samme muligheder. Og der er ikke nogen grund til at gå på kompromis.

Og så undersøg markedet for priser. På Pristorvets hjemmeside kan du bl.a. få 3 uforpligtende tilbud på en ny bil fra forskellige forhandlere. Det sikrer dig, at du får den bil som du vil have til den bedst mulige pris. Men derudover er der også en mulighed for at forhandle på valg af ekstraudstyr. Der er ingen grund til at betale for ekstraudstyr, hvis man kan få det gratis med. De fleste steder er det faktisk sådan, at man sagtens kan forhandle lidt om priserne og få noget ekstraudstyr med. Men lad vær med at komme i tanke om det, når du står og skal underskrive en aftale. Læg en plan inden du tager hjemmefra, så du har gjort dig klart, præcist hvad det er du vil have for dine penge.

Så med disse overvejelser in mente vil jeg bare sige god jagt på din nye bil.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *