Slankekur? – nej tak! Det hedder livsstilsændring

Slankekur? – nej tak! Det hedder livsstilsændring

“livsstilsændring, livsstilsændring, livsstilsændring… der er ikke så meget andet at sige end, at det er vejen frem! Slankekure har nemlig en ende, men det har livsstilsændringer ikke.”

Er du også gået til den i løbet af december måned med alverdens julegodter? Pebernødder, vaniljekranse, konfekt, sovs og kartofler og ikke mindst flæskesteg i lange baner? Ja julen gør ikke noget godt for sidebenene, og derfor står den ofte på slankekur i januar! Men hvor lang tid er det nu lige man kan overholde sådan en slankekur? og hvor ofte ender man med at tage det hele på igen? Ja svaret er; ikke så lang tid, og ja man tager ofte det hele på igen hvis ikke mere.

Derfor handler det simpelthen om at lave en livsstilsændring. Man må tage nogle konsekvente valg, og følge dem, hvis man gerne vil tabe sig! Men men men… der er ikke noget værre end når det kun er en selv, der prøver at leve sundt. Og især ikke, hvis resten af familien sidder fredag aften og spiser godter. Derfor handler det om, at man i familien motiverer hinanden til alle sammen at leve sundere og motionere.

Hvad skal der til for en livsstilsændring?

Hvis din livsstilsændring går ud på at tabe vægt, så gælder følgende. Helt grundlæggende når man tabe sig, så handler det om at forbrænde flere kalorier end man spiser. Det fungerer ligesom en bank, man skal tjene flere penge end man bruger. Hvis man bruger for mange får man gæld → man lagre fedt og bliver derved større. Så det handler altså om at forbrænde mere end man indtager.

Der er 2 måder man kan reducere sit kalorieregnskab på: 1) man kan dyrke motion for at forbrænde kalorier eller 2) man kan indtage færre kalorier end kroppen forbrænder.

Det vil sige let røven og luk munden ← men det behøver slet ikke at være surt og trist! Bare en lille smule kan gøre en stor forskel!

1 Dyrk motion

Eww.. tænker nogle måske, det har de ikke lyst til. Men det handler altså bare om at finde noget man godt kan lide. Og man behøver ikke at melde sig ind i et fitnesscenter eller købe dyrt træningsudstyr. Man kan godt nøjes med at lave nogle træningsøvelser derhjemme, eller gå en tur. Et godt mål er at gå omkring de 10.000 skridt om dagen, så forbrænder kroppen nemlig en stor del kalorier. Så hvis man nu ikke lige er til hård intervalløb, så gå en tur med familien, eller leg i haven med børnene. Gør noget du er glad for, så du glæder dig til at spille bold i haven, eller gå en rask tur med hunden. Selv sådan nogle ting kan virkelig gøre en forskel, og det bliver ikke træls i længden.

Vær realistisk 

En anden god idé er at sætte realistiske mål. Det kan måske godt være, at du gerne vil tabe dig 10 kilo, men så fokuser måske på 1-2 kilo af gangen. Så bryd dit mål ned i mindre delmål, for at være sikker på at opnå dem og dermed få flere succesoplevelser.

En anden ting kan være ikke at fokusere på tallet på vægten, men derimod tallet på et målebånd. Målebåndet kan nemlig fortælle dig om du er blevet mindre rund om maven o.s.v.. Så i stedet for at gå op i vægten, så mål dig flere steder på kroppen fx. maven, låret og brystet. Mange oplever efter at have trænet i en periode, at have “taget på” i vægt, men vægten fortæller jo ikke om det er fedt eller muskler du har tabt/taget på. Så hvis ikke du har en vægt der kan måle fedtprocent og muskelmasse, så er det ikke en dum idé at alliere sig med målebåndet, og gemme vægten langt væk. Det kan nemlig være rigtig demotiverende, hvis man føler at det går godt med fx vægttab og vægten så siger at man har “taget på”, da det lige så godt kan være at ens muskler er blevet større.

Hold gejsten oppe

En måde at holde gejsten oppe på, når man dyrker motion kan være at dokumentere hver gang. Det kan gøres på flere måder fx ved at bruge apps der kan tracke din aktivitet, eller skrive det ind i en kalender. Man kan få rigtig mange apps hvor der er utallige sportsgrene som man dyrke og dermed også tracke. Appen kan fx fortælle dig hvor langt du er fx løbet, cyklet eller gået. Den kan som oftest også fortælle tempoet og hvor mange kalorier du har forbrændt.

Man kan som sagt også skrive det ind i kalenderen, og for at spice det lidt op, kan man designe labels fra fx Labelking. Det kunne for eksempel være med en fodbold på eller en der går med hunden. Så hver gang man har lavet noget aktivt, så klistrer man lige et label ind i kalenderen. På den måde kan man få et godt overblik hvor aktiv man har været på en hel måned. Og man kan endda lave en konkurrence ud af det i familien, hvem der har været mest aktiv. Det handler om at gøre det sjovt at leve sundt, ellers vender man bare tilbage til sin gamle livsstil.

2 Spis sundt

Den helt store faktor i vægttab er kosten. Derfor er det virkelig vigtigt at man tænker over hvad man spiser. Og der er mange måder man lige kan snige lidt grøntsager i maden på, så selv det mest kræsne barn ikke lægger mærke til det.

Del tallerkenen op

Som udgangspunkt når man gerne vil tabe sig, så kan man dele tallerkenen op i 4 lige store dele.

  • Her skal ½, altså halvdelen, af tallerkenen være grønt, i form af grøntsager eller salat o.s.v.
  • ¼ af tallerkenen kan være kød eller køderstatning, det vigtigste er bare at der er godt med proteiner på denne del af tallerkenen
  • og den sidste ¼ skal være kulhydrat i form af pasta, ris, kartofler, quinoa o.s.v.

Det er et rigtig godt udgangspunkt for hvor meget grønt man skal spise. Så tænker nogle måske hvorfor man skal spise så meget grønt, men det er fordi der er så mange gode vitaminer, mineraler og især kostfibre i. Derudover er de lave på fedt hvilket også er godt når man vil tabe sig. Det væsentligste er, at den høje mængde kostfibre gør, at kroppen nærmest forbrænder lige så mange kalorier på at nedbryde disse kostfibre, som der er kalorier i selve grøntsagerne, derfor “tjener” man nærmest lige så meget som man “bruger”, så kroppen tager ikke på af det.

Så hvis du er sulten, så spis grøntsager, for de feder ikke og giver en god mæthedsfornemmelse.

Lad vær med at tælle kalorier

Hvis der er noget der ikke holder i længden, så er det at tælle kalorier hele tiden. Det er ret belastende og kan skabe et dårligt forhold til mad. Mad er dejligt, godt og ikke mindst livsnødvendigt, derfor kan det være usundt at skabe et dårligt forhold dertil. Så bare fordi der er mange kalorier i noget er det ikke ensbetydende med at man ikke skal spise det. Det handler altså om at have en balanceret kost. Så hvis man nu har spist lidt usundt eller stort måltid, så kan det være en god idé at det næste måltid er meget sundt eller småt.

Det er også fint bare at have et overblik over, hvor mange kalorier der er, i de forskellige fødevarer man spiser. Det betyder altså ikke at man skal til at tælle kalorier, for hvert måltid, men det kan være en idé at vide hvor meget der ca er i de fødevare man spiser meget af. Så ved man nemlig om man overskrider budgettet eller om man har penge nok på kontoen. Så ved man også hvilke ting man skal holde lidt igen med, og hvilke man kan gå helt amok i.

Gør hverdagen lidt grønnere

Der er mange måder man kan snige grøntsager i maden på, nogle mere diskrete end andre, men alle meget velsmagende. Hvis du fx laver kartoffelmos, så kan du snild smide fx et broccolihoved eller blomkålshoved i, eller gulerødder. Man erstatter ca halvdelen med en grøntsag, og så har man altså en lidt sundere kartoffelmos. Hvis man nu er til smoothies om morgenen, så kan man også sagtens smide grøntsager i dem, da det giver en bedre mæthedsfornemmelse end fx bær. Så vær ikke bange for at smide spinat, broccoli eller blomkål i dine smoothies, sammen med de frugter og bær som man normalt ville bruge. Hvis du laver pasta med kødsovs eller tomatsovs-retter, så er der en rig mulighed for at hakke/rive/mose/blende forskellige grøntsager ned til atomer, så de ikke kan ses eller mærkes med tungen. Så er de stadig i retten, og giver fylde og smag, men de er ikke til at se. Sådan kan man altså snyde mange grøntsager i kræsne børn, og det kan gøres med mange forskellige retter fx suppe. Så der er rig mulighed, og det er altså kun fantasien der sætter grænser for hvad man kan smække grøntsager i.

Livsstilsændring? Ja tak!

Det lyder ikke helt så uoverskueligt som det gjorde i starten. Og det handler om at finde en balance og en vej der passer til dig og din familie. Men med små ændringer kan man komme overraskende langt. Så lad være med at lytte til slankekurene der alligevel ikke holder, og brug i stedet energi på at spise noget mere grønt, gå lidt flere skridt om dagen og hyg dig med din familie imens i “motionere”. Det er nemlig noget der holder i længden, og hvis man vil se resultater, ja så tager det altså lidt tid. Så være tålmodig, og del dit mål op, så skal du nok få en masse succes med din nye livsstil.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *