Telenor og TeliaSonera fusionerer, og det kan betyde større mobilregning for kunderne

Der har været mange spørgsmål om hvorvidt Telia og Telenors sammenlægning vil kunne få nogen betydning for deres kunder, men også alle os andre.

Flere eksperter men også forbrugerrådet mener at sammenlægningen ikke er nogen fantastisk ting for det danske telemarked. Når fusionen er endelig, hvilket man regner med vil ske engang i 2019, vil de to teleselskaber tilsammen udgøre 40% af det danske marked. Det betyder at de tilsammen bliver lige så store som TDC der sidder på omkring 41% af det danske marked. Danmark har generelt været et land med ekstrem konkurrence på telemarkedet hvilket skyldes de mange aktører. Når sammenlægningen af Telia og Telenor er fuldendt, så vil priskrigen ikke længere være så intens mener forbrugerrådet og eksperterne.

”Hvis man alene jagter den billigste pris på basisydelserne, så skal man nok forvente, at der bliver længere mellem de aggressive tilbud, siger senioranalytiker i Sydbank, Morten Imsgaard.

For danskerne vil dette kunne betyde stigende priser på mobilregningen, i og med at der nu er tre og ikke fire store aktører på markedet. Netop det vil betyde at konkurrencen for de nu tre aktører bliver mindre, og som kunde skal man ikke længere stresse helt ud over at finde det bedste abonnement.

” Det viser, at markeder med mere end tre operatører oftere har tilbud der udfordrer den normale praksis på markedet. Når vi går fra fire selskaber til tre, så behøver danskerne ikke at stå så tidligt op om morgenen, da konkurrencen bliver mindre intensiv, siger Richard Olav Aa, Finansdirektør i Telenor.

Alt kommer an på EU

For at TeliaSonora og Telenor overhovedet kan få deres fusion gennemført, skal selskaberne have tilladelse fra EU, og det er ikke den letteste sag. Jeppe Kofoed, som er gruppeformand for de danske socialdemokrater i Europa-Parlamentet mener ikke at fusionen skal kunne lade sig gøre, og derfor skal den blokeres af EU-kommissionen. Han mener at det er forbrugerne som vil blive taberne i sammenlægningen i og med at sammenlægningen samt TDC nu vil sidde på 80 % af det danske telemarked.

” I andre lande hvor der har været få store virksomheder på telemarkedet, har det medført til højere priser. Du kan også se, at TDC aktien er steget det sidste stykke tid, hvilket må betyde, at det kun er en god ting for fx TDC, siger Jeppe Kofoed.

Lavprisselskaberne vil måske kunne drage fordel af fusionen. Dog vides dette ikke før fusionen er fuldendt. Hos et selskab som 3 er der endnu ikke taget noget valg om strategi endnu. Det skyldes at selvom 3 bliver tredje største teleselskab i Danmark, så vil der være langt på til nummer 2, og det skræmmer lidt fortæller Morten Christensen, øverste chef i 3. Han mener at et selskab som 3 skal tænke sig godt om, inden der bliver valgt ny strategi. Han vil heller ikke røbe om priserne på 3 bliver billigere.

Er du p.t i en situation hvor du skal have dig et nyt abonnement kan du her få et råd med på vejen.

Der er nemlig en del prissammenligningssider på markedet, der gerne vil hjælpe dig med at finde det billigste mobilabonnement, der er dog stor forskel på kvaliteten heraf, hvorfor det også har været fremme i medierne at nogle altså ikke giver et retvisende billede. Jeg her derfor brugt lidt tid på at surfe rundt, hvor jeg fandt mp.dk som det bedste mobilpriser sammenligningsværktøj til priser på ny køb af mobiltelefoner men også til at sammenligne mobilabonnementer fra de mange forskellige udbyder. Der er jo rent faktisk mere end 30 mobilselskaber i Danmark.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *