Et lille råd når man brolægger med sandsten

Brolægning

Jeg får tit opkald fra kunder der selv har kastet sig ud i at lægge deres nyindkøbte sandsten. Sandsten kommer fra indiske stenbrud og giver hermed en meget sydlandsk stemmning når man brolægger en terrasse med dem. Men i og med sandsten er en natursten kan der selvfølgelig forekomme ujævnheder på dem, og de kan dermed ikke ligge stabilt i det hårde afretningslag. For at tage det fra en ende af burde arbejdsgangen være som følgende, og dette gælder alle typer for belægning.

Opbygning af bunden.

Først og fremmest skal du sikre dig at bunden de skal lægges på er i orden. Der skal minimum være et stabilgruslag på ca 20cm. Er jorden meget leret eller er det plastik ler, skal der yderligere graves 10-15 cm af, og fyldes op med bundsikringsgrus 0-80mm. Dette gør at alt det vand der trænger igennem kan ligge i bundsikringen uden at svække det bærende lag. Stabilgruset er det bærende lag og det er derfor meget vigtigt uanset hvilken type brolægning man vil have. Stabilgruset skal samtidig have samme fald som belægning. Er dette ikke iorden vil der uden tvivl kommer sætninger i belægningen  med årene.

Afretningsgrus.

Afretnings gruset kan med fordel skiftes ud med stenmel. Normal brolægger grus er 08mm grus som er lidt lerholdigt. Stenmel er 02mm og er pulveriseret granit. Et afretningslag lavet af stenmel er mere optimalt til sandsten, da de kun er 2,5 cm tykke og stenmel bliver noget hårdere end alm. afretningsgrus.Dette er selvfølgelig ikke et krav at bruge, men er en god ting for lige at give det den sidste sikkerhed for et veludført stykke arbejde. Både stabilgruset og afretningslaget skal selvfølgelig komprimeres med en pladevibrator.

Lægning af sandsten

Sandsten kan lægges i et væld af mønstre, og kan også lægges tilfældigt. Man skal bare være obs på at fugerne krydser hinanden og ikke lægger lige over for hinanden. Dette er med til at låse belægningen yderligere. Der skal laves en fuge på ca 1-1.5 cm for at der er plads til diverse skævheder i naturstenen.

Tricket inden man lægger dem er så at rive let i det hårde afretningsgrus inden du lægger dem, så lægger de meget stabilt og vipper ikke som de ellers ville gøre. Sandsten skal selvfølgelig ikke vibreres, men er det en betonsten skal de.

Fugning.

Fugning er en lige så vigtig ting i arbejdsprocessen som alt det andet. En god fyldt fuge er stærk og er med til at overføre trykket fra den ene sten til den anden når der bliver kørt på dem. Derfor er det ekstremt vigtigt at de er fyldte. Det modvirker samtidig kantafskalninger på stenene hvis de presses mod hinanden. En fyldt fuge er også ukrudts forebyggende.. Hvis der er hulrum giver det gode vækstbetingelser for ukrudt. En god ide er at feje belægningen 1-2 gange om året for at fylde op og sikre belægningen. En jævnlig fugning er også med til at holde belægningen frisk og pæn, da en stivkost og lidt sand sliber på belægningen og dermed holder den pæn.

Når vi snakker om sandsten så kan de vippe en anelse efterfølgende,men så kan man spule fugesandet ned med en vandslange, så skal det nok finde sin vej til det sidste hulrum der nu måtte være.

Brolægger med erfaring.

Skulle du derimod have brug for at bare læne dig tilbage og lade en professionel lægge dem for dig, kan du kontakte os og få et uforpligtende tilbud. Vi brolægger med alle former for sten, fliser, natursten m.m Vi har mange års erfaring og giver os tid til kvalitet. Enhvert nyt projekt ser vi som et nyt kunst stykke som skal udføres. Er du nysgerrig så  se mere på www.tunebro.dk

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *