Teknologien i solceller bliver fortsat bedre

Selvom prisen er forholdsvis høj for de fleste, ser vi stadig flere og flere der vælger et solcelleanlæg, som alternativ energikilde, der kan reducere omkostningerne til EL markant. Men hvor gode er solcellerne egentlig blevet og hvor gode kan de blive? Der findes idag flere forskellige mærker på markedet, og det kan derfor være svært at vurdere, hvilken model og type man skal vælge, for hvilken er bedst? Det er heller ikke kun private der idag satser stærkt på solceller der i dag er en moden teknologi. Også erhvervslivet har fået øjnene op for, hvor store besparelser der rent faktisk kan hentes igennem solenergi. Derudover har regeringen fremlagt en støttepulje, der skal gøre det mere attraktivt at investere, samtidig med at man kan få skattemæssige fradrag. Sidstnævnte afhænger dog af, hvilken type solcelleanlæg man vælger, da det f.eks. ikke er muligt at få skattefradrag på integrerede solcelleanlæg.

Solcelleanlæg med silicium

Mangler er dog i tvivl om hvor den teknologiske udvikling er på vej hen i forhold til solceller. Der bliver nemlig solgt rigtig mange herhjemme, så der må helt klart også være en teknologisk udvikling. Specialister vi har spurgt udtaler da også, at der er sket en udvikling igennem de seneste mange år. Ikke kvante-spring men tilpasninger der har gjort solcellerne mere effektive og billigere at producere. Selvom solcelleanlæg der er konstrueret af krystallinsk silicium har været på vej ud, forventer vi stadig at se disse solcelleanlæg blive produceret de næste 10 år. Ifølge en undersøgelse udgør denne type næsten 90% af markedet idag og efterspørgselen er ikke aftaget, tværtimod.

Solcelleanlæg med tyndfilm

Teknologisk institut har nu i flere år arbejdet med især udviklingen af hvad der kaldes 2. generations solceller eller tyndfilms-solceller. Disse består af tynde lag der kan udnytte sollyset på en langt mere effektiv måde sammenlignet med silicium solcelleanlæggene. Dette betyder altså at de kan levere en højere effektivitet og produktionen er samtidig billigere. Tyndfilm har dog også sine udfordringer. I fremstillingen skal der nemlig benyttes nogle sjældne jord-arter i form af indium og tellur. Disse findes kun i meget begrænsede mængder og sætter derfor grænser for, hvor mange der kan produceres over tid. Derfor vil de også få svært at kunne konkurrere på prisen med silicium, hvilket går ud over efterspørgslen.

Solcelleanlæg med polymere celler

Kigger vi længere ude i fremtiden finder vi de såkaldte polymere solceller. Disse er modsat førnævnte utrolig billige og hurtigere at producere, men har også en lavere holdbarhed og effektivitet end silicium solcelleanlæg. Solcelleanlæg med polymere celler produceres i en såkaldt trykkeproces og er overlegen sammenlignet med de andre 2, når vi taler om materiale og energi-forbrug. Udfordringen ved disse er dog, at holdbarheden også er lav. Det er dog forholdsvist nemt at udbedre skader, da man i princippet blot kan rulle et bånd over de ødelagte celler, hvis man ikke tager dem af først.

Der er altså masser af udvikling når det kommer til teknologi indenfor solcellebranchen. I takt med efterspørgslen er vokset uændret igennem de seneste mange år, har vi set en større udvikling i såvel udland som herhjemme. Samtidig er markedet af forhandlere herhjemme blevet indsnævret til et færre antal, hvilket gør det nemmere at overskue udvalget. Mange venter dog i øjeblikket på regeringens støttepakke, der er trukket i langdrag. Det siges dog fortsat at den er lige på trapperne, og mange forbrugere venter derfor med at gøre deres endelige investering, så de kan få del af den begrænsede pakke. Hvis du overvejer et solcelleanlæg, kan det derfor være en god idé at tage kontakt til en solcelle forhandler så som solcellespecialisten.dk hvor du kan få del af støttepuljen, så snart den er godkendt og frigivet til markedet.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *