Varmepumper til sommerhuset

Nu går vi mod koldere tider, og mange sommerhusejere skal til at gøre vinterklar. Mange vælger ikke at lukke deres sommerhus helt ned om vinteren, da nutidens sommerhuse er af en vis kvalitet, og faktisk kan benyttes som fritidshus hele året, og derfor vælger mange ikke at lukke af for vandet, og derfor er det vigtigt at holde sommerhuset frostfrit.

Man kan hurtigt erfare at det ikke er en helt billig fornøjelse, og derfor gælder det om at have et sommerhus med en fornuftig isolering, men ikke mindst en økonomisk varmekilde. Desværre er el-radiatorer en meget udbredt opvarmningskilde i sommerhuse, da der ikke fjernvarme, og el-opvarmning er ikke en speciel økonomisk løsning.

Varmepumpen er en god investering

Flere og flere har dog fået øjnene op for varmepumper som kommer i tre forskellige udgaver, som passer til forskellige behov.

Luft til vand varmepumper, kan producere varme til boligen samt brugsvandet, det samme gør sig gældende for jordvarmepumper, men priser for disse ligger typisk fra 80.000 kr. af, og installationen kræver desuden et vandbårent vandsystem, og helst gulvvarme. Det er ikke alle sommerhusejere der har behov for sådan en dyr løsning, og derfor er luft til luft varmepumper især velegnet til fritidshuse, da man for godt 10.000 kr. kan få installeret sådan en model, den kan dog kun opvarme boligen og ikke brugsvandet. Blandt de populære mærker er Panasonic og LG. Inden man straks går ud og køber en nye varmepumpe, så er det vigtigt at være opmærksom på at der er stor forskel på priserne hos forskellige installatører, og de lokale installatører tager ofte meget mere end de installatører, der er specialiseret i netop kun varmepumper og kører over hele landet, som f.eks. SE-Varmepumper.

Varmepumpen udmærker sig ved, at den har en virkningsgrad der typisk ligger på niveauet mellem 300 og 550 procent, hvor en el-radiator til sammenligning har en virkningsgrad på 100 procent. Sagt med andre ord så vil man med en varmepumpe få et sted mellem 3-5,5 kWh varme, hvor man med en elradiator kun ville få 1 kWh for hver kWh strøm man benytter. Dermed tager det ikke mange år at tilbagebetale en luft til luft varmepumpe i et sommerhus.

Sådan sikrer du dig at du får en effektiv varmepumpe

Uden kendskab til varmepumper kan det være svært at gennemskue hvilke pumper, der er mest effektive, og der findes også tal der siger noget om varmepumpens effektivitet ved bestemte forhold.

COP (Coefficient Of Performance) var det mål som man benyttede for bare få år siden, og dette tal siger noget om varmepumpens virkningsgrad ved et forhold, nemlig når temperaturen er præcis 7 grader udenfor og 20grader indenfor. Desto højere COP-tal desto mere effektiv er pumpen. Problemet med dette tal er, at det kun fortæller noget om hvordan varmepumpen præsterer i en bestemt situation, og det har vist sig at der er stor forskel på hvor effektive varmepumper er under ved forskellige udendørs temperaturer, en varmepumpe der er effektive ved plus grader er måske ikke særlig effektiv ved minusgrader, og derfor er der lavet en ny måleenhed som er mere præcis, nemlig SCOP (Seasonal Coeffient Of Performance), som fortæller noget om varmepumpes effektivitet over et helt kalenderår.

Det gode ved denne måleenhed er desuden at tallet oplyses for tre forskellige klimazoner her i Europa, som dermed er med til at skabe et gennemsigtigt marked, hvor de dårligste pumper bliver udkonkurreret, da selv ikek kyndige personer kan se hvor god og økonomisk en varmepumpe er. Det skal dog bemærkes, at det er producenterne selv som skal indberette disse SCOP-tal, og der vil blive lavet kontrol en gang i mellem.

Hvis du vælger at investere i en varmepumpe, så skal det nævnes at det er lovpligtigt med et årligt eftersyn, da der benyttes kølemiddel, og det kræves at installationen udføres af en certificeret montør.

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *