9 (vitale) tips: Sådan bliver du bedre til svømning (og undgår at drukne)

Svømning er en af danmarks mest populære sportsgrene – faktisk den 3. mest populære med over 175.000 svømmere tilmeldt i danske svømmeklubber. Dét er ret mange, men alligevel har langt størstedelen af danskerne svært ved at holde sig oven vande i svømmehallen eller ved havet. Mange har endda helt eller holdent vandskræk. Er du en af dem, så skal du lytte godt efter, hvor jeg giver dig 9 vitale tips til en blive en bedre (og mere sikker) svømmer, som både holder sig oven vande, men ikke mindst kommer hurtigere fremad. Og hvem vil ikke gerne det?

  1. Hav det rigtige udstyr på plads.
    Uden det rigtige svømmeudstyr, så kommer du ingen veje. Det er en selvfølgelig i enhver svømmehal, at man skal have enten et par badebukser eller en badedragt på. Af badebukser findes der både trekantede som lange, ligesom man både kan få en lyserød eller blå badedragt med eller uden ben. Når der så skal svømmes baner, så foretrækker langt de fleste også at have et par svømmebriller på. Disse skal bare sidde behageligt omkring øjnene, samt ikke være store, så de ikke laver alt for meget vandmodstand.
    Bliver man så lidt bedre, og gerne vil gøre lidt ekstra ud af sin svømning, så kan man begynde at overveje at bruge svømmeudstyr som pullboy, svømmeplade eller snorkel i sin træning. Disse er nemlig rigtig gode til at hjælpe en med at forbedre sin svømmeteknik.
  2. Træn flere forskellige stilarter
    Mange kan kun svømme én svømmestilart, men det er ikke altid helt godt nok. For de forskellige stilarter, som er brystsvømning, crawl, rygcrawl og butterfly, træner forskellige dele af kroppen. Hvor brystsvømning træner inderlårene og underarmene, så er crawl f.eks. bedre til at træne coren/maven/ryggen. På samme måde er det med de andre stilarter. Ønsker man at forbrænde flest mulige kalorier, så er det faktisk butterfly man skal begynde at træne – her forbrænder man nemlig over dobbelt så meget som ved brystsvømning.
  3. Hold mindre pause og svøm noget mere
    Du bliver selvfølgelig ikke en bedre svømmer af at holde pause. Ret indlysende egentligt. Men ikke nok med at du ikke bliver bedre til svømning af at holde pause, og dermed spilder din tid i vandet, så bliver du også bare helt kold af at stå stille i vandet. Også kommer du aldrig rigtigt i gang igen.
  4. Svøm med en makker
    Ligesom med løb og cykling, så kan det til tider blive svært rent mentalt at tage heeele vejen op til svømmehallen, svømme i en hel time og derefter tage turen tilbage igen, helt alene. Det bliver simpelthen hurtig en kedelig pligt, som man slet ikke gider. Derfor skal du sørge for at finde en svømmer-makker, som ligesom dig gerne vil blive bedre til at svømme. Det gør så også svømningen langt sjovere og hyggeligere.
  5. Hold en kontinuerlig træningsindsats
    Det er alfa-omega at du kontinuerligt får trænet svømning uden længerevarende pauser væk fra vandet. På den måde holder du vandfølingen intakt, ligesom det bliver en dejlig vane at tage til svømning, og ikke noget som bare skal gøres.
  6. Start med brystsvømning og udvid med crawl og ryg senere hen.
    Den nemmeste svømmestilart for rigtig mange nybegyndere er ofte brystsvømning. Der er nemlig ikke helt så meget kombination ligesom det er nemmere at holde kroppen ovenvande. Men så snart du har styr på brystsvømningen, så sørg for at prøve dig af med både crawl og rygcrawl, selvom det ikke umiddelbart er nemt i starten. Det bliver det dog ret hurtigt lover jeg dig for. Faktisk er det slet ikke så svært igen, det handler bare om tålmodighed.
  7. Hav styr på teknikken fra start
    Uden den rette teknik er det hele lige meget. Selvom man ikke får specielt mange skader ved at svømme som motionssvømmer, så kan det alligevel godt ende med en skade i enten skulder eller lår, hvis man svømmer forkert. Så i starten er det vigtigere at svømme med den rigtige teknik fremfor bare at tonse afsted.
  8. Svøm i flere forskellige tempoer
    Får du slet ikke pusten op under din svømning, så bliver du bare heller ikke bedre. Så nemt kan det siges. Derfor skal du sørge for at svømme i forskellige tempoer, så du både får pulsen helt op at ringe ved at sætte farten op samt den anden vej.
  9. Bliv ved!
    Nok det vigtigste råd er bare at blive ved. Kommer du ikke i svømmehallen, så bliver du bare ikke bedre. Punktum.

Jeg håber nu de her 9 svømmeråd vil kunne hjælpe dig til at blive en bedre svømmer selv. God tur i svømmehallen!

Be First to Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *